24. 10. 2021.

Požari u Australiji: Najgore dolazi

Australijska vatrogasna služba upozorila je danas da savezna država Novi Južni Vels, u kojoj od početka nedjelje bijesne požari, treba narednih dana da se pripremi za najgoru kombinaciju visokih temperatura i jakog vjetra, što bi moglo da rezultuje najvećim požarom u posljednjih 40 godina.

Požar koji je izbio širom Novog Južnog Velsa početkom sedmice, a dodatno ga je podstakao izuzetno jak vjetar, dosad je uništio više od 200 kuća, dok je njih 120 teško oštećeno, prenijela je agencija AFP.

Premijer Novog Južnog Velsa Bari O'Farel je danas proglasio vanredno stanje u toj saveznoj državi, a u nekim područjima se sprovodi evakuacija stanovništva.

Jedan 63-godišnji muškarac je preminuo od posljedica srčanog udara dok je pokušavao da ugasi požar koji je zahvatio njegovu kuću sjeverno od Sidneja.

Vatrogascima su u petak i subotu posao donekle olakšali nešto povoljniji vremenski uslovi, ali će danas morati da intenziviraju napore na stavljanju požara pod kontrolu i zaštitu imovine budući da vremenska prognoza ukazuje na novi rast temperature i vjetar koji će dostizati brzinu od čak 100 kilometara na sat.

Načelnik vatrogasne službe Novog Južnog Velsa Šejn Ficsimons je izjavio da će narednih nekoliko dana biti izuzetno teški za vatrogasce.

Očekuje se da će vremenski uslovi biti dosad najnepovoljniji u srijedu, 23. oktobra, a Ficsimons navodi da se osmišljavaju planovi za gašenje požara za više mogućih scenarija kad je riječ o požaru.

“Istražili smo moguće mjere za najgori slučaj, najbolji slučaj, kao i onaj između, ali bez obzira koji scenario da se ostvari, narednih dana će na području Plavih planina biti značajnih požara”, rekao je Ficsimons.

Požari su uobičajeni u Australiji tokom ljetnjih mjeseci između decembra i februara, a prognostičari očekuju ove godine lošu situaciju s obzirom da je zima bila sušna, a da se očekuje veoma toplo ljeto.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender