25. 10. 2021.

Poziv na srpsko jedinstvo

tvarajući štand Kancelarije za Kosovo i Metohiju na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, Dačić je naglasio da je partija i ideologija mnogo, a da je država samo jedna.

“Nije važno da srpska truba svira na Kosovu i Metohiji, potrebno je da svira i u Beogradu. Potrebno je da budemo jaki i jedinstveni”, poručio je Dačić.

On je istakao da je Kosovo mjesto hodočašća za svakog Srbina i da Srbija na Kosovu i Metohiji ne postoji samo u crkvama i manastirima, već da tamo i živi.

Dačić je istakao potrebu da Srbi sa Kosova i Metohije izađu na predstojeće lokalne izbore i da glasaju, te da ni u jednom momentu ne pomisle da tako pomažu Prištini, već da jačaju svoju pregovaračku poziciju.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej ukazao je na potrebu srpskog jedinstva i rekao da na tome treba insistirati u svakom trenutku.

“Ono na čemu treba insistirati u svakom trenutku je jedinstvo. Mora biti jedna narodna srpska partija. Dogovor ne gradi samo kuću, dogovor Kosovo gradi”, poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh je rekao da se uzda u srpske svetinje i da se nada da će se svi prognani Srbi “baš kao mravi i kao lastavice, vratiti u svoje porušene domove”.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je da svaki obilazak Kosova, gdje se rađa više djece nego igdje u Srbiji, vraća nadu, jer je vidi u očima te djece.

“Ta je nada utemeljena, čvrsta. Država Srbija radi sve da bi mogli sutra reći – Mi imamo našu kulturu, našu budućnost, naše Kosovo i Metohiju”, dodao je Vulin.

Predsjednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović rekao je da je Kosovo identitet srpskog naroda i da se ne smije zaboraviti prošlost, već iz nje izvlačiti pouke za budućnost.

Srpski književnik za djecu Ljubivoje Ršumović večeras je zvanično otvorio Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, na kojem izlaže 190 izdavača, među kojima su i izdavači iz Republike Srpske.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender