SNSD ima većinu za smjenu kadrova SDS-a

Radmanović je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da Šarović neće biti smijenjen zbog projekta “Srednja Drina”, kako su spekulisali pojedini mediji, već da je razlog za to sporazum SNSD-a i SDS-a o zajedničkom djelovanju na nivou BiH, koji je SDS “izigrao”.

Radmanović je istakao da je SDS iskoristio taj sporazum za postizanje svojih kadrovskih rješenja, dok je sav teret u institucijama BiH ostavljen SNSD-u.

“SNSD će nakon smjene kadrova SDS-a u Savjetu ministara BiH preuzeti sav teret odgovornosti za vođenje politike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH”, poručio je Radmanović.

Neće biti vanrednih izbora u Srpskoj

Neće biti vanrednih izbora u Republici Srpskoj, koje je tražio SDS, već će se oni redovno održati u oktobru naredne godine na svim nivoima u BiH, izavio je Radmanović.

“To je potpuno smiješan potez i jedna demagoška priča SDS-a, jer se nigdje u svijetu ne raspisuju vanredni izbori u godini kada se održavaju redovni”, rekao je Radmanović na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

Radmanović kaže da u SDS-u znaju da to nije moguće provesti, ali i da je SNSD potpuno spreman na izbore u svakom momentu, kao i da se stranka sprema za određeni broj lokalnih izbora.

On je podsjetio da u ovom momentu Izborni zakon BiH ne omogućava da se raspišu izbori u BiH.

“Apelujem na sve u BiH koji o tome odlučuju da što je moguće prije dođu do rješenja u Izbornom zakonu, kako bismo mogli održati redovno izbore u oktobru 2014. godine”, istakao je Radmanović.

Dodik ne vrši pritisak na pravosuđe

Radmanović istakao je da izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u vezi odluke bijeljinskog Okružnog privrednog suda o blokadi računa Fabrici “Alumnina” iz Zvornika ne predstavlja pritisak na pravosuđe Srpske.

“Sudija je donijela odluku koja je mimo zakona i koja čak ide ispred onoga što su advokati tražili, zbog čega je normalno da neko u takvoj situaciji kaže – pogledajte šta ovaj sud radi”, rekao je Radmanović na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je podsjetio da su advokati tražili da se to riješi u roku od osam dana, što je uskladu sa zakonom, dok je sudija “rekla odmah”, te da pretpostavlja da je to uzrokovalo reakciju predsjednika Srpske.

Komentarišući plasman fudbalske reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo, Radmanović je rekao da je navijanje za reprezentaciju pitanje emocija, a ne pitanje naredbe i pritiska.

“U BiH je od 1996. godine pitanje pritiska hoće li neko navijati za reprezentaciju BiH, što je dovelo do potpuno kontraproduktivne priče da u Srpskoj i dijelu Federacije BiH malo ko navija za BiH”, dodao je Radmanović.

Prema njegovim riječima, učešće reprezentacije BiH na Mundijalu neće relaksirati odnose u BiH.

“Kada u navijanju postoje brojne zastave, koje nisu zastave BiH, već strane, ratne zastave Armije BiH i ratni pokliči, onda to nije dobro za relaksaciju odnosa u BiH, već samo za još problema”, zaključio je Radmanović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, nezadovoljan odlukom Okružnog privrednog suda u Bijeljini da blokira račun Fabrici “Alumina” iz Zvornika, rekao je da sudiju koji je donio tu odluku treba da bude sramota, a sud u Bijeljini možda ukinuti i premjestiti na drugo mjesto.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender