30. 11. 2021.

U toku prijem popisnog materijala

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović rekao je ranije da su svi popisivači imali obavezu da do danas predaju zaduženi popisni materijal opštinskim popisnim komisijama, gdje se kutije pečate i pripremaju za distribuciju u Centar za skladištenje, na završnu obradu.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH zadužena je za obezbjeđenje objekta “Tomašević”, u kojem se nalazi Glavni centar za unos i obradu podataka.

Iz Agencije za statistiku BiH ranije je saopšteno da je za rad u Centru za skladištenje potrebno oko 300 ljudi, koji su izabrani na javnom konkursu.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH obavljen je od 1. do 15. oktobra. Tokom popisa u terenskom radu učestvovalo je 40 instruktora BiH, 203 instruktora u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, 30 članova kantonalnih popisnih komisija, 625 članova popisnih komisija lokalne samouprave, 2.800 opštinskih instruktora i 22.000 popisivača, kao i zaposleni u statističkim institucijama.

Finansijska sredstva za popis, od 46.489.665 KM, obezbijeđena su iz budžeta BiH, entiteta, Brčko distrikta, međunarodnih donacija i drugih izvora.

Evropska unija dodijelila je, u obliku granta, Agenciji za statistiku BiH, 7,5 miliona evra kao dodatnu podršku popisu stanovništva u BiH, s ciljem direktne podrške popisnog rada na terenu i pokrivanja oko 35 odsto ukupnih procijenjenih troškova popisa.

Preliminarni rezultati popisa biće objavljeni u roku do 90 dana, a 15 mjeseci kasnije trebalo bi da budu saopšteni i finalni rezultati popisa u BiH.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender