24. 10. 2021.

Biće ponuđena nova rješenja u ekonomskoj politici

Cvijanovićeva je istakla da će se naći i neka nova sistemska rješenja, što podrazumijeva novu organizaciju za pojedine subjekte, dodajući i da će biti ponuđena nova rješenja za “Elektroprivredu Srpske”.

“Bavili smo se pitanjem kako učiniti da `Elektroprivreda` može samostalno da nastupa i da bude dovoljno potentna u smislu investicija ili realizacije određenih investicionih zahtjeva“, rekla je Cvijanovićeva za “Glas Srpske”.

Premijer Srpske naglasila je da odavno postoje zahtjevi da se na nivou BiH uspostavi bankarska supervizija, što je osporeno, te navela da Vlada traži način kako da u Srpskoj uveže sve institucije iz ovog sektora i stavi ih “pod jednu kapu”.

Na konsultacijama u Vladi juče je zaključeno da institucije Republike Srpske u okviru ekonomske politike i budžeta pripreme nova sistemska rješenja koja će dovesti do određenih promjena u bankarskom sektoru i organizaciji “Elektroprivrede”.

Cvijanovićeva je navela da je razgovarano i o evropskom putu BiH i zahtjevima u vezi sa izvršenjem odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”.

“Nemam novosti u vezi sa mehanizmom koordinacije, jer postoji blokada kod suštinske stvari. U Federaciji BiH kažu da ne treba da postoji konsenzus za donošenje odluka u radnim tjelima, dok mi u Srpskoj smatramo da je to najvažnije i ne postoji nijedan razlog da od toga odustanemo”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da postoje najave da bi privrednici i zvaničnici iz SAD mogli doći u posjetu Srpskoj.

“Neki privrednici iz SAD smatraju da je Republika Srpska neotkriven potencijal i to zbog toga što je čitav ovaj prostor ranije posmatran na politički način, a nikada kao mjesto za ulaganje. Mi smo htjeli da obrnemo tu sliku i pokažemo da ima područja koja treba tretirati na drugačiji način, a ne samo na politički”, rekla je Cvijanovićeva.

Izvor: Glas Srpske

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender