19. 10. 2021.

Dogovor Sejdić-Finci do srijede?

Raguž je najavio da bi večeras ili sutra ujutro u Mostaru trebalo da budu održani odvojeni sastanci dva HDZ-a sa specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom o ovoj temi.

On je dodao da je to samo jedan u nizu sastanaka koji predstavnici EU održavaju sa strankama u BiH.

Lideri iz FBiH su po povratku iz Brisela naveli da je komesar za proširenje Štefan File obećao ponuditi prijedlog rješenja, ali su iz Evropske komisije poručili da domaće snage moraju same doći do rješenja.

Nažalost, od 10. do 20. oktobra nismo se pomjerili ni koraka naprijed u rješenju implementacije presude u predmetu „Sejdić i Finci“, rekao je danas u Sarajevu predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

– Danas će i ministri Evropske unije u Luksemburgu donijeti poseban zaključak o tome, znači nema izgleda ni da se donese dopuna onog izvještaja Komisije o napretku BiH.

Došli smo u jedno jako teško stanje, a siguran sam da se za to najmanje mogu kriviti Sejdić i Finci – kazao je Finci novinarima nakon sjednice Vijeća nacionalnih manjina BiH na kojoj je razgovarano o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava.

Po njegovim riječima, očito je da bh. politički lideri nemaju ideje kako riješiti ovaj problem.

– Očito je da taj „vrući krompir“ Evropa ne želi da uzme u svoje ruke, jer ne želi da bude optuživana da nam je opet nešto nametnula i ne vidim drugog rješenja nego kompromise između naših lidera, rekao je Finci.

On je podsjetio da je Vijeće nacionalnih manjina svojevremeno poslalo svoje prijedloge na koji način riješiti ovaj problem.

– Ali smo dobili odgovor da nismo nadležni da dajemo ustavne amandmane i na taj način smo de facto odbijeni, rekao je Finci.

Predsjedavajući Vijeća nacionalnih manjina Tihomir Knežiček je rekao novinarima da Vijeće nacionalnih manjina ne može ništa uraditi kada je u pitanju implementacije presude „Sejdić-Finci“.

– Vijeće je savjetodavno tijelo Parlamentarne skupštine BiH koje ima vrlo ograničen mandat, tako da faktički samo može da da svoje razmišljanje, svoje mišljenje, a što se tiče same presude apsolutno ništa ne može konkretno da uradi – kazao je Knežiček.

Član Vijeća nacionalnih manjina Nedžad Jusić je kazao da želi da pozove Evropsku komisiju i predstavnike iz Evropske komisije da čuju i glas predstavnika nacionalnih manjina i „da oni učestvuju u davanju određenih prijedloga za implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava“.

Vijeće nacionalnih manjina je na današnjoj sjednici prihvatilo Prijedloga poslovnika o radu Vijeća u skladu s važećom Odlukom o osnivanju Vijeća nacionalnih manjina BiH, kao i Prijedlog Radnog plana Vijeća nacionalnih manjina BiH za 2013. i 2014. godine.

Na današnjoj sjednici razgovarano je i o tome da se pokrene inicijativa da se omogući Vijeću nacionalnih manjina da bude predlagač zakona koji se tiču pripadnika nacionalnih manjina.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender