24. 10. 2021.

Hiljade nekažnjenih zbog netačnih adresa

Ta brojka odnosi se na prošlu godinu te ovu koju “trošimo”, a nastala je zbog neodgovornih stanovnika koji nisu prijavili promjenu adrese stanovanja, čime direktno krše zakon.

Nije riječ isključivo o kaznama, ali na tu stavku ipak “otpada” na hiljade pošiljki koje nisu uručene.

“Najviše dopisa koji nisu uručeni, njih 5.709, odnosi se na prekršaje koji su evidentirani radarskim sistemima”, ističe sagovornik “Nezavisnih” iz MUP-a RS.

Komentarišući ovu problematiku, stručnjaci iz oblasti bezbjednosti saobraćaja naglašavaju da se svrha svake kazne ogleda u tome da vozači ne ponove prekršaje.

“Naravno, ako počinilac ne bude sankcionisan, to ga ohrabruje u tome da ponovo počini prekršaj, odnosno, u neku ruku djeluje stimulativno. Nije isključeno ni to da vozači izbjegavaju da plate kaznu upravo tako što nisu prijavili gdje zapravo stanuju”, pojašnjava Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Pritom on upozorava da je neophodno da sve kazne za nesavjesnu vožnju budu naplaćene kako se prekršaji u saobraćaju ne bi “reprizirali”.

“Ti koji ne plaćaju kazne te nemaju ni validne adrese gdje im policija može dostaviti dopis, najčešći su učesnici u saobraćajnim nezgodama. Oni prekoračuju brzinu, voze pod dejstvom alkohola i slično. Dakle, oni predstavljaju najveći problem na putevima”, naglašava Radović.

Kako saznajemo, najviše muke u uručivanju dopisa imaju pripadnici CJB Banjaluka. Potom, kako saznajemo u MUP-u RS, slijedi zvornička pa policija iz Srebrenice, koja pripada CJB Bijeljina.

“Građani su prilikom prijave prebivališta, u skladu sa Zakonom o prebivalištu i boravištu građana BiH, dužni da daju tačne i istinite podatke.

Ukoliko policija na bilo koji način utvrdi da su ti podaci netačni i neistiniti, lice može biti prekršajno sankcionisano, odnosno prebivalište koje je prijavljeno suprotno zakonskim propisima može biti poništeno”, ističe Aleksandra Simojlović, portparol CJB Bijeljina.

Iz CJB Trebinje potvrđuju nam da, kao i u ostalim dijelovima RS, najviše slučajeva neuručenih dopisa bilježi Saobraćajna policija.

“Dakle, riječ je o kaznama za prekršaje u saobraćaju. Ukoliko poštar ne uspije da uruči građaninu dopis, taj dopis nam bude vraćen, a potom na teren izlaze policijski službenici. Ako dopis ni oni ne uspiju uručiti, slijedi kačenje na oglasnu tablu nadležne policijske stanice, gdje stoji 15 dana. Nakon toga kazna se smatra neplaćenom”, pojašnjavaju u CJB Trebinje.

Naglašavaju u trebinjskoj policiji da vozači ipak snose posljedice, jer, kada, na primjer, žele da registruju vozilo, to ne mogu da učine dok ne plate kaznu.

Iz MUP-a RS pozivaju građane da prijave promjenu adrese stanovanja i podsjećaju ih da su kaznene odredbe Zakona o prebivalištu i boravištu “teške” između 30 i 300 maraka.

/Nezavisne novine/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender