20. 10. 2021.
Jovankine stvari pripašće porodici, vila ostaje državi!

“Jovanka Broz je i gladovala”

Jokanović, autor feljtona o nekad prvoj dami SFRJ i knjige “Jovanka Broz, moj život i istina” kazao je, gostujući u Vestima TV B92, da je proveo mnogo vremena sa Brozovom, sve do subote, kada ju je posljednji put vidio.

“Razgovarali smo o raznim temama, ona je jedna istorijska čitanka, žena koja je mnogo toga znala, i ne samo to, ona je bila živi akter”, naglašava Jokanović. “Naši razgovori su bili na različite teme i ja sam bilježio i snimao to, naravno uz njenu dozovolu”.

On napominje da je do ideje o feljtonu došlo kada se desila provala u njenu kuću, u kojoj su odnijeti brojni spisi, dokumenti, nešto novca, dva prstena koja je dobila od svoje braće… “Napravili smo knjigu, u toj knjizi su i zapisi i o njenim bolničkim danima, sve do 19. septembra”, kaže Jokanović dodajući da je pričala o svemu, pa i svom životu sa Titom.

Na konstataciju da su Jovankini kritičari govorili da je i sama imala političke ambicije i da je imala veliki uticaj na Tita, Jovanović kaže da je mnogo laži izrečeno.

Ističe da je Jovanka Broz osoba protiv koje je izrečeno nebrojeno mnogo laži, neistina, da je rađeno mnogo spletki i da je Brozova u javnosti potpuno dezavuisana. “Jeste imala uticaj na Tita, kao što ga i svaki supružnik ima”, kaže Jokanović i dodaje da bi Jovanka, da je imala političke ambicije, njih i realizovala, s obzirom na ljubav koju je imala od Tita.

Vila u kojoj je živjela nije popravljena do danas, grijanje je isključeno tako što je od jednog generala dobila dopis o tome, uz “primite tople pozdrave”, kaže Jokanović. Nema tople vode, krov prokišnjava, sve vlasti su se na ovim prostorima ogriješile o Jovanku Broz, kaže on. Priča da je na spavanje, zbog hladnoće, odlazila sa plastičnim flašama punim tople vode u krevet, od kojih je katkad dobijala i opekotine.

Jokanović podsjeća da 33 godine nema ostavinske rasprave, da u tom periodu nije mogla da ostvari pravo na zdravstvenu zaštitu, nije imala lična dokumenta, penziju koja joj legalno pripada, već je primala malu naknadu, a da je, kada je došlo do otcjepljenja Crne Gore, šest mjeseci ostala i bez toga. “Šest mjeseci nije dobila ni dinara, gladovala je, zvala me je da mi to kaže”, naglašava Jokanović.

Kaže da su riječi objavljene u knjizi autentične, i doslovce navedene. “Objavili smo samo ono što sam napisao doslovce, nisam htio da objavim nešto što nisam napisao doslovce, da ne bih napravio grešku”. Kaže da je to uradio da ne bi njene riječi bile izvučene iz konteksta i pogrešno shvaćene, kao što se često radilo, a što je Jovanki teško padalo.

Jovanka Broz je posljednja živa istorijska ličnost, svjedok jedne epohe, a do kraja je ostala poštena, čestita i dostojanstvena žena, zaključuje Jokanović.

/b92/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender