20. 10. 2021.

Kafa: Šta vam se sve može dogoditi ako pretjerate

Ona je najpopularniji napitak na svijetu i čini se da je nemoguće da prođe ijedan dan, a da je nismo popili. Ipak, najnovija istraživanja pokazuju da pretjerana konzumacija kafe može biti veoma štetna po zdravlje. Ukoliko na dnevnoj bazi konzumirate previše kofeina (pet ili više šoljica dnevno) to može uzrokovati više različitih poremećaja, od uznemirenosti do tremora mišića. Imajte to na umu kada sledeći put budete naručivali produženu kafu.

Ona može oštetiti jetru

Prema istraživanju američkog Nacionalnog Instituta za dijabetes i oboljenja bubrega, umjereno konzumiranje kafe može pomoći jetri da detoksikuje organizam, ali prevelike količine će napraviti upravo suprotni efekat te će ometati funkcije jetre. To posebno dolazi do izražaja ako uzimate i lijekove protiv bolova.

Može podići krvni pritisak

Istraživanja pokazuju da, pored toga što može podići krvni pritisak, prevelike količine kafe mogu stimulisati srce i izazvati plitko disanje.

Može vas učiniti iracionalnima i razdražljivima

Plitko disanje uzrokovano prekomjernim kofeinom može smanjiti dotok kiseonika do mozga što zauzvrat šteti procesu donošenja odluka.

Može uzrokovati nesanicu

To se razlikuje od osobe do osobe, u zavisnosti od toga koliko dobro organizam može da obradi kofein. Istraživanja pokazuju da kafa smanjuje dragocjeno vrijeme REM faze sna.

Povećava rizik od osteoporoze

Kako biste to spriječili, potrudite se da unosite dovoljne količine D vitamina i kalcijuma kada pijete kafu.

Izvor: MiniMagazin.info

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender