16. 10. 2021.

Na sajmu knjiga danas otvaranje nastupa Srpske

Mutabdžija će nastup Republike Srpske pod sloganom “100 godina uzroka i povoda 1914-2014” otvoriti u 11.30 časova, u prisustvu ministra ekonomskih odnosa i regionalne saradnje Srpske Igora Vidovića.

Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji je počeo juče, ove godine je u znaku srpskog pisca Miloša Crnjanskog.

Na štandu Republike Srpske biće postavljen Stub istine na kojem će na četiri jezika biti ispisane činjenice o Prvom svjetskom ratu, čime će se poslati poruka svima koji pokušavaju da prekroje istinu o tom ratu.

U susret toj godišnjici na štandu Srpske, ali i na posebnim tribinama u sajamskim salama biće organizovani razgovori sa autorima iz Republike Srpske i Srbije, kao i sa naučnicima, akademicima i profesorima univerziteta.

Na štandu Srpske biće održan pjesnički jubilej – 50 godina književnog rada tri Ranka iz Banjaluke – Pavlovića, Preradovića i Risojevića, kao i promocije knjiga u izdanju Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, te izdanja koja su pripremile biblioteke, matične i Narodna i Univerzitetska biblioteka Republike Srpske.

Biće promovisana djela kao što su “Andrić između Istoka i Zapada”, “Jezik i pismo u Republici Srpskoj”, “Djela Nikole Koljevića”, jedna tribina će biti posvećena sabranim djelima Pera Slijepčevića, dok će biti promovisana i dva zbornika – u jednom su radovi Ive Andrića, a u drugom Branka Ćopića, a biće riječi i o knjizi “Jasenovac – Donja Gradina”, kao i reprint izdanje “Kako sam branio Principa i drugove 1914” Rudolfa Cistlera.

Biće organizovane i promocije izdanja izdavačkih kuća kao što su Zavod za udžbenike, “Glas Srpske”, Besjeda, Zadužbina “Petar Kočić”, a kod “Stuba istine” biće održano i tradicionalno književno veče poezije srpskih pjesnika iz Srbije, Srpske, Crne Gore i rasejanja.

Posljednjeg sajamskog dana na štandu Srpske biće proglašena najtraženija knjiga.

Međunarodni Beogradski sajam knjiga trajaće do 27. oktobra pod sloganom “Prostori slobode”, do kada će posjetioci moći da kupe najnovija književna djela, dok će u fokusu, osim književnika, biti i nekoliko izvrsnih teoretičara i filozofa iz svijeta, a na sajmu će gostovati i direktori lajpciškog i frankfurtskog sajma knjiga.

Pojedinačna ulaznica košta 250 dinara /nešto više od dva evra/, grupna 150 dnara /oko 1,3 evra/, a porodična je 600 dinara /oko 5,2 evra/.

Zemlja počasni gost narednog sajma biće Kina.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender