Održan “Veliki školski čas”

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je rođen i živio u Kragujevcu, rekao je da 21. oktobar 1941. godine, kada je strijeljano više hiljada nedužnih civila, ne smije nikada da se ponovi i da mu je drago što manifestaciji prisustvuje i ambasador Njemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm.

“Obaveza je ne samo moja, nego svih nas koji smo na bilo koji način vezani sa Kragujevcem, da bar ovaj dan posvetimo tom gradu i da se to nikada više ne ponovi”, rekao je Nikolić novinarima poslije “Velikog školskog časa”.

Nikolić je istakao da ambasador Vilhelm vrlo dobro razumije zašto je njegovo priusustvo tu neophodno, kao i da današnji datum za njega ima veliki značaj, prenose beogradski mediji.

TOMISLAV NIKOLIC

Manifestaciji “Veliki školski čas” kraj spomenika strijeljanim đacima i profesorima gimnazije prisustvovalisu i predstavnici Vlade, ličnosti javnog života, diplomatski kor i građani.Ovim skupom Kragujevac i Srbija svake godine u svijet šalju poruku da se nikada ne ponovi zločin iz Drugog svjetskog rata kada su njemačke fašističke snage kao znak odmazde u tom gradu strijeljale više hiljada nedužnih civila.

“Veliki školski čas” počeo je intoniranjem himne “Bože pravde”, a potom su položeni vijenci kraj humki strijeljanih. Prije “Velikog školskog časa” vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom služio je moleban kragujevačkim velikomučenicima.

Scenski prikaz poeme, koju je režirao Milić Jovanović, izvelo je oko 450 mladih glumaca iz pet pozorišnih organizacija Šumadije.

Ove godine prvi put u Šumaricama tokom izvođenja poeme čuli su se njemački, engleski, francuski i španski jezik, jer je ideja reditelja da stranim delegacijama približi stradanje Kragujevčana 1941. godine.

Uoči “Velikog školskog časa”, tradicionalno, u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji koja ove godine obiljležava 180 godina postojanja, održana je komemorativna akademija, a u Spomen-muzeju “21.oktobar” multimedijalno kulturno-umjetnička manifestacija “Bdenje”.

Nemačke okupacione snage su 20. i 21. oktobra 1941. godine u Kragujevcu strijeljale više hiljada civila uključujući đake i profesore Prve kragujevačke gimnazije i taj događaj se smatra jednim od najtragičnijih koji se dogodio na tlu Srbije u Drugom svjetskom ratu.

Današnji datum se u Srbiji od prije dvije godine obilježava kao Dan sjećanja na sve srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender