Otvoren Peti nastup Republike Srpske na Beogradskom sajmu knjige

Mutabdžija je okupljenim posjetiocima i gostima prenio pozdrave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Željke Cvijanović i rekao da Srpska čini sve da odbrani i sačuva istinu o Prvom svjetskom ratu.

“Ne samo da sačuvamo istinu, nego i da dostojanstveno odgovorimo na svaki pokušaj falsifikovanja istorije na štetu srpskog naroda koji nikada i nigdje u svojoj dugoj i slavnoj istoriji nije napadao i otimao tuđe, a uvijek i svugdje branio i odbranio svoje”, rekao je Mutabdžija.

On kaže da je srpska književnost u BiH dvostruko starija od Republike Srpske.

“Zato smo svi zajedno još više odgovorni da je sačuvamo i afirmišemo.
Istovremeno, moramo biti svjesni da se u Republici Srpskoj danas stvara, kao što se na tom prostoru i vijekovima unazad stvarala i književnost drugih naroda i u toj zajednici mora u budućnosti da se stvara i razvija duh međusobne tolerancije“, istakao je Mutabdžija.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović naglasio je da je upravo izbor slogana “Sto godina uzroka i povoda,1914-1918” svjedoči o namjerama Republike Srpske da se odbrani od pokušaja da se Srbija i srpski narod predstave kao uzrok, a ne samo kao povod za Prvi svjetski rat.

“Svjesni smo da će se mnogi u regionu baviti time i već se bave, posebno oni koji pokušavaju da raznim falsifikovanjem i podvalama okrive naš narod”, rekao je Cicović.

On je dodao da su sve srpske snage usmjerene na to da se očuva istorijska istina i ne dozvole da se zamijene teze.

Nakon prigodnog kulturno–umjetničkog programa, ministar Mutabdžija, Cicović i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Igor Vidović posjetili su štandove izdavača iz Srpske – Zadužbine Petar Kočić, Banjaluka – Beograd, Zavoda za knjige Istočno Sarajevo, “Besjede”, ali i štanda “Vukotić medije”, na kome im je autor Dubravka Vujanović darivala knjigu “Dodik – istina”, koja je nedavno izašla u izdanju ove kuće.

Obilazak Sajma predstavnici Republike Srpske završili su na štandu Srpske, gdje su proveli vrijeme razgovarajući sa posjetiocima u neposrednoj blizini “Stuba istine”, na kojem su izložene istorijske činjenice o Prvom svjetskom ratu.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender