22. 10. 2021.

Otvoren sajam knjiga u Beogradu

Ršumović je rekao da su slijepi pjesnik Filip Višnjić i hromi Vuk Stefanović Karadžić vodili Srbe u Evropu i natjerali velikog Getea da uči srpski jezik.

“Upravo zato, svaka prevedena srpska reč znači i pruženu ruku ka Evropi i svijetu”, dodao je Ršumović.

On je podsjetio da su srpski vladari od starina ukazivali na potrebu da se Srbi opismene i nacionalno ojačaju kroz književnost, te da je otuda i onaj vapaj – “Knjiga, knjiga, braćo, a ne zvonci i praporci”.

Ršumović je istakao da knjiga, kao izum epohe, ne izumire i da je ovaj beogradski sajam najbolja potvrda za to.

Sajam 2

U ime počasnog gosta Poljske, okupljenima se obratila poljska književnica Olga Tokarčuk, kandidat za Nobelovu nagradu za književnost, koja je naglasila da je čitanje sveto stanje i poručila da onaj koji zatekne dijete da čita, ne treba da ga ometa, jer će ono izrasti u velikog čovjeka.

Ona je dodala da knjiga navodi čovjeka da mašta, traži, da gradi sebe i zemlju, a da se Srbija izgradila kroz svoje velike pisce i pjesnike – Ivu Andrića, Danila Kiša, Milorada Pavića, Davida Albaharija.

Otvaranju Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, pored brojnih zvanica iz kulturnog i javnog života, prisustvovao je i premijer Srbije Ivica Dačić.

sajam 3

Ovogodišnji, 58. po redu Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji će biti u znaku srpskog pisca Miloša Crnjanskog, trajaće do 27. oktobra pod sloganom “Prostori slobode”.

Nastup Republike Srpske, pod sloganom “100 godina uzroka i povoda 1914-2014”, na ovogodišnjem sajmu u Beogradu otvoriće sutra ministar prosvjete i kulture Srpske Goran Mutabdžija u prisustvu ministra ekonomskih odnosa i regionalne saradnje Igora Vidovića.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender