Banjaluka: Uhapšena dva kradljivca

Preko BiH prenijeli 7 tona droge

“Nezavisne” saznaju da su uhapšeni Adnan I. (34) iz Velike Kladuše, koji je označen kao organizator, te njegovi saradnici Nermin i Nedžad Čufurović, Nenad K. i Senad K. Tokom akcije na području Unsko-sanskog kantona pretreseno je više kuća i vozila osumnjičenih.

Izvor blizak istrazi naveo je da je istraga trajala četiri godine, te je u njoj veliku ulogu odigrao i policijski “insajder” u redovima narko-kartela, koga su ubacili italijanski karabinjeri.

Ovaj narko-kartel imao je jasno podijeljene uloge u nabavci avganistanskog heroina u Turskoj, te njegovom prevozu preko Balkana, odnosno BiH, u EU, tačnije Italiju.

Velikom međunarodnom akcijom, koja je rezultirala hapšenjima u Italiji, BiH, Albaniji i na Kosovu, razbijene su tri međusobno povezane kriminalne organizacije narko-dilera, čije je sjedište bilo u italijanskom gradu Pjeskara.

Prva grupa, kako je objasnio naš izvor, imala je bazu u Albaniji i na Kosovu i bavila se “uvozom i prodajom heroina na veliko”. Ova organizacija nazvana je “Grupa Albanaca”, kojom su rukovodili Indrit Dokleo i Izet Krasnići. Njihov posao bio je da kupuju avganistanski heroin od Turaka, a zatim da drogu s Kosova i Albanije šalju preko Balkana do Evropske unije.

Druga kriminalna organizacija nosila je naziv “Grupa kurira” i u nju su bili uključeni državljani BiH koji su danas uhapšeni. Ova organizacija bila je zadužena za međunarodni transport heroina preko Balkana do Italije.

Treća i najjača organizacija koja se bavila distribucijom narkotika krajnjim zavisnicima i uličnim dilerima imala je sjedište u Pjeskari i nazvana je “Grupa Gargivolo”, po narko-bosu Encu Gargivolu, koji je uhapšen danas iza ponoći zajedno sa 70 saradnika.

Kako pišu italijanski mediji, Izet Krasnići je bio veza između bh. narko-dilera i Albanaca. Državljani BiH su, osim drogom, svoje kolege u Italiji snabdijevali i oružjem, odnosno automatskim puškama i pištoljima.

Istragu su još prije četiri godine započeli italijanski policajci kada su u martu 2009. u Udinama uhapsili jednog kurira s pola kilograma heroina i tada su među dilere ubacili i tajnog agenta.

/Nezavisne novine/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender