25. 10. 2021.

Premijerka RS zatečena odlukom suda za “Birač”

Cvijanovićeva je rekla da Vlada nema namjeru da se miješa u rad pravosuđa, ali da od predstavnika svih institucija Srpske, uključujući i pravosudne, očekuje visok stepen razumijevanja za društevene okolnosti.

Ona je za Radio Republike Srpske navela da, ako se donosi neka odluka, onda treba procijeniti da li će ona izazvati štetu, a da odluka bijeljinskog suda djeluje “nakaradna”.

Cvijanovićeva je najavila da će tužioci iz Litvanije doći u Banjaluku 30. oktobra da učestvuju u istrazi u vezi sa fabrikom “Birač”, naglasivši da je to i u njihovom interesu, jer se ista grupa tereti za krivična djela u Litvaniji.

Komentarišući navode opozicionih političara da je Vlada otvorila aferu u ovom preduzeću, ona je rekla da je Vlada spasila preduzeće koje bi, inače, ubrzo doživjelo kolaps.

Ona je dodala da će biti objelodanjena i imena lica iz Republike Srpske koja su pomagala u kriminalnim radnjama u “Birču”.

Cvijanovićeva je navela da će biti pokrenute istrage i u Geodetskoj upravi, jer niko ne treba da bude pošteđen.

Osvrćući se na rad javnih preduzeća, premijer Srpske je izrazila zadovoljstvo poslovanjem “Šuma Republike Srpske” koje bilježe dobit veću od 4,3 miliona KM, ali je rekla i da analiza rada u javnim preduzećima nije završena i da će biti još smjena.

“Razgovaraćemo sa predstavnicima boračkih kategorija u vezi sa povećanjem njihovih primanja”, naglasila je Cvijanovićeva.

Okružni privredni sud Bijeljina ranije je donio rješenje o blokadi računa i pljenidbi imovine kompanije “Alumina” iz Zvornika, po tužbi Ukio banke iz Litvanije, a po prijemu prigovora tog preduzeća račun je deblokiran. “Alumina” je osnovna proizvodna firma u preduzeću “Birač”.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender