Rizikujući kaznu sami čiste dimnjake

U preduzeću “Plamen”, koje pruža usluge čišćenja dimnjaka, ističu da je sezona jako loša te da ljudi radije sami čiste dimnjake nego što traže profesionalne usluge, a ovu obavezu više poštuju pravna nego fizička lica.

Kazne za pravna lica su daleko veće i kreću se od 500 pa do 7. 000 KM

Saša Kondić, pravnik u “Plamenu”, kazao je da su se obraćali Komunalnoj policiji, tražeći da se pokuša riješiti ovaj problem, jer i pored zakonske obaveze, domaćinstva i dalje izbjegavaju plaćati usluge dimnjačara.

Prema njegovim riječima, glavni uzrok zbog kojeg se ova obaveza ne poštuje je loša ekonomska situacija, ali i rad pojedinih dimnjačara koji rade za manje novca, ali pri tome ne izdaju potvrde jer nemaju licencu za rad.

Dimnjačar Zvonko Kovačević ističe da posla ima jako malo, te da ga zovu samo kada su u pitanju veći problemi sa dimnjacima.

Milenko Šajić, portparol ASBL, kazao je da kontrola čišćenja dimnjaka traje tokom cijele godine, s tim što je intenzivnija u vrijeme sezone grijanja.

“U toku ove godine izvršeno je 58 kontrola. Praksa je da se vlasniku dimnjaka koji nije obavio pregled i čišćenje nalože mjere prije izricanja kazne. Građani su u dužni da u toku godine najmanje jednom izvrše čišćenje i kontrolu dimnjaka i uređaja za loženje”, poručio je Šajić.

Prema njegovim riječima, ovlašteno lice po završetku čišćenja i pregleda dimnjaka dužno je da korisniku izda potvrdu.

Usluge čišćenja dimnjaka kreću od 20 do 30 KM, u zavisnosti od toga koliko spratova ima kuća.

/Nezavisne novine/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender