16. 10. 2021.

Rusija je najobrazovanija zemlja svijeta

Ovi podaci dio su najnovijeg izvještaja Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj koji je obuhvatio 34 zemlje članice organizacije kao i osam koje to nisu. Visoko obrazovanje važno je kako za uspjeh pojedinca, tako i za cjelokupnu zemlju, naročito kada je riječ o državama koje imaju loše ekonomske uslove, tvrdi OECD-ov analitičar Gara Rohas Gonsales.

Nakon velikog udara ekonomske krize, što nije iznenađenje, nezaposlenost je porasla na svim nivoima obrazovanja, ali se to manje osjetilo kada su u pitanju visokoobrazovani ljudi. Pokazalo se da su na tom nivou ljudi manje izloženi nezaposlenosti i imaju veće šanse da aktivno učestvuju u ekonomskom sistemu, kako za svoju tako i za dobrobit društva”, objašnjava Rohas Gonsales.

Listu najobrazovanijih zemalja svijeta sastavio je 24/7 Vol st., uzimajući u obzir i podatke nedavno objavljene OECD-ove studije, koja se odnosila na nivo poznavanja matematičkih operacija i čitalačkih sposobnosti odraslog stanovništva.

Prema OECD-ovim podacima, u Rusiji je ne samo najveći broj visokoobrazovanog stanovništva, već i 95 posto odraslog stanovništva ima završenu srednju školu. Prosjek u OECD-ovim istraživanjima je 75 posto. U izveštaju se takođe navodi da je Rusija trenutno u periodu koji protiče u znaku istorijski važnog ulaganja u obrazovanje.

Međutim, 24/7 Vol st. navodi kako Rusiju u poslednje vrijeme sve češće potresaju afere vezane za obrazovni sistem. Problem predstavlja korupcija u školstvu i na fakultetima, sistemsko varanje na testovima, kao i sve veća proizvodnja lažnih teza i doktorskih radova.

Evo kako izgleda lista deset zemalja sa najvećim brojem visokoobrazovanih stanovnika:

10. Australija
9. Finska
8. Novi Zeland
7.Velika Britanija
6. Јužna Koreja
5. SAD
4. Izrael
3. Јapan
2. Kanada
1. Rusija

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender