25. 10. 2021.

Rusija: Žena izvela napad, 6 žrtava (VIDEO)

Slučaj se tretira kao teroristički akt, a vjeruje se da ga je izvela Najda Akjalova iz Dagestana, koja je nedavno prešla u islam pod uticajem svog partnera.

Kako je saopšteno, od 20 povrijeđenih sedmoro je u teškom stanju i najvjerovatnije će helikopterima biti prebačeni do bolnica u Moskvi.

Potvrđeno je da je uzrok eksplozije u putničkom autobusu gradskog saobraćaja u Volgogradu bomba, a objavljeno je da je na mjestu napda pronađena jedna granata za koju još nije utvrđeno da li je ostala neeksplodirana ili se radi samo o dijelu eksplozivne naprave.

Napad je izveden na stanici Lesobaza u južnom i veoma gusto naseljenom dijelu grada, a u blizini su pronađena dokumenta koja su pripadala Akjalovoj, djevojci čovjeka za kog se vjeruje da je vođa jedne ekstremističke grupe.

12345

“Danas u 14:05 u gradu Volgogradu u putničkom autobusu došlo je do eksplozije kada je detonirana neidentifikovana eksplozivna naprava, što je izazvalo ljudske žrtve”, rečeno je Interfaksu u Pres centru Nacionalnog antiterorističkog komiteta, koji je poslao svoje ekipe na teren.

Istražna komisija Rusije (IKR), koja je probitno podigla optužnicu i otvorila istragu o “ubistvu dvoje ili više lica”, sada radi sa optužnicom po tri tačke: “teroristički napad”, “ubistvo dvoje ili više lica”, “nezakonita upotreba oružja”.

Eksploziju je izazvala bombaš-samoubica Najda Akjalova (30) iz Dagestana, saopštio je portparol Istražne komisije Rusije Vladimir Markin.

Žena je ušla u autobus na jednoj od stanica i gotovo odmah je došlo do eksplozije, prenio je Markin prve rezultate istrage eksplozije.

“To je između ostalog potvrdila i putnica autobusa koja je preživjela eksploziju“, rekao je Markin.

Markin je takođe saopštio da je pronađeno šest tela poginulih putnika i tijelo osumnjičene žene bombaša samoubice.

Prema informacijama Interfkasa iz policijskih izvora, osumnjičena je supruga jednog od vođae kriminalno-terorističke organizacije koji se krije u Mahačkali u Dagestanu i za kojim postoji potjernica.

Ranije je Interfaks izvjestio, pozivajući se na neimenovani izvor u policiji, da su na mjestu eksplozije nađeni dijelovi eksplozivne naprave, ali se spekulisalo i da je uzrok eksplozije neispravan rezervoar za gas.

Ruski mediji saopštavaju da na mjestu eksplozije rade i demineri. U eksploziji autobusa poginulo je, prema posljednjim informacijama, 6 osoba, povređeno je 20, od kojih je osam osoba u teškom stanju, na reanimaciji. Svi povređeni su na liječenju u lokalnim bolnicama.

Gubenator Volgogradske oblasti Sergej Boženov izrazio je saučešće porodicama poginulih i proglasio trodnevnu žalost u cijeloj oblasti.

O terorističkom napadu obavješteni su i predsjednik i premijer Rusije, Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev, koji je naredio da Ministarstvo za vanredne situacije i Minsitarstvo zdravlja pruže svu potrebnu pomoć, uključujući i psihološku, povrijeđenima i porodicama poginulih.

Posljednji teroristički napad na teritoriji Rusije u prevozu dogodio se 2010. godine kada je u dvije eksplozije u moskovskom metruo u centru grada poginulo 40 ljudi.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ezan54JGRl4

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender