Sahrana Jovanke Broz u subotu u 12 časova

U samom prostoru pripreme još nisu počele jer se čekaju detaljnije informacije organizacionog odbora za sahranu nekada prve dame Jugoslavije u kojem se, osim članova Vlade, nalaze i predstavnici njene porodice.

Na današnjoj sjednici Vlade odlučeno da se ispoštuje želja Jovanke Broz i da ona bude sahranjena u Kući cvijeća, u prostoriji pored one u kojoj je sahranjen Tito.

Prostor građen sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka pretrpiće izvjesne promjene. Sa jedne strane Titovog groba je prostorija sa štafetama i poklonima dok je iza panoa sa motivima nesvrstanima bio prostor predviđen za izložbenu postavku.

“Ljudi iz uprave za zajedničke poslove koji vode računa o čitavom kompleksu koji je i veći od ovih tri hektara su bili jutros ovde i gledali tehničke crteže, sadašnji uslov kuće uslov te će oni verovatno oni sa tehničkim podacima izaći pred taj organizacioni odbor i mislim da će se tek sutra u toku dana ili večeras tačno znati koliko je vremena potrebno da se svi radovi sprovedu i da se ii da se organizuje jedan takav čin sahrane”, kaže Neda Knežević, iz Muzeja istorije Jugoslavije.

Za Titovog unuka Evdarda Broza, prema Jovanki je učinjena velika nepravda, jer za njenog života nije rješeno pitanje imovine njenog supruga.

Jovanka Broz bila je za mnoge jedan od posljednjih simbola koji je podsjećao na zajedničku državu.

Kuću cvijeća za tri decenije posjetilo je skoro 17 miliona ljudi. Iz godine u godinu, na dan Titove smrti 4. maja i 25,. maja na Dan mladosti sve je više onih koji dolaze da se poklone Josipu Brozu.

Sagrađena je 1975. godine kao Titova rezidencija sa kabinetima i prostorijama za život. Iz rezidencije je u mauzolej pretvorena za svega nekoliko mjeseci, a na mjestu fontane u nekadašnjoj zimskoj bašti napravljen je Titov grob. Iako je Kuća cvijeća mauzolej u kome nije bila predviđeno sahranjivanje nikog sem nekadašnjeg doživotnog predsjednika Jugoslavije, vlasti su odlučile sa ispune posljednju želju i bar djelimično isprave nepravdu koja je u posljednje tri decenije učinjena Jovanki Broz.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender