24. 10. 2021.

Šale zadaju muke policiji

Ovim opasnim “šalama” najčešće pribjegavaju učenici da bi izbjegli odgovaranje ili kontrolni rad, a rad policije ometaju sve više i žene. Za policiju je svaka dojava važna i moraju da je provjere, a uprkos tome što se protiv lažnih dojavljivača pokreće krivični postupak, neki su toliko “hrabri” da ta djela ponavljaju.

– Razlozi zbog kojih građani lažno prijavljuju krivična djela jesu nelegalno sticanje imovinske koristi, a ako se konkretno radi o vozilima, onda je to najčešće naplata kasko osiguranja – rekao je načelnik Centra javne bezbjednosti Mladen Marić. Dodaje da su građani putem telefona ili lično prijavljivali da im je neko ukrao vozilo, da je postavljena bomba u školi ili u nekoj instituciji, kao i fingirane saobraćajne nesreće.

– Osim krađe vozila, najčešće se lažno prijavljuje podmetanje eksplozivnih naprava, pa su tako maloljetnici sa javne telefonske govornice prijavili da je u školi postavljena bomba u namjeri da izbjegnu nastavu – rekao je Marić.

On dodaje da su u proteklom periodu žene često bile akteri ovakvih poziva, s ciljem sticanja materijalne koristi.

– Nedavno je u jednom banjalučkom naselju žena prijavila da je neko opljačkao stan u kojem je radila. Navela je da je lopov ukrao nakit i novac vlasnika stana, a istragom je utvrđeno da je sve to završilo u njenim džepovima – kaže Marić.

Kada je riječ o neslanoj šali, dojavljivači ne žele da se predstave, a u prvih šest mjeseci ove godine policija je evidentirala četiri krivična djela lažnog prijavljivanja.

Da lažne dojave primaju i vatrogasci potvrdio je komandir čete Vatrogasne jedinice Miroslav Malinić.

– Lažni pozivi su učestaliji kada krene školska godina – rekao je Malinić.

Dom zdravlja

U Domu zdravlja tvrde da je zbog uvođenja mogućnosti kontrole putem računara smanjen broj lažnih poziva.

– Bilo je nekoliko slučajeva kada ekipa izađe na teren bez potrebe, ali se to ne dešava često – rekla je načelnik Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Nada Banjac.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender