14. 06. 2021.

Više od 160.000 žena u BiH ima osteoporozu

Prema riječima predsjednika Udruženja za osteoporozu Federacije BiH /FBiH/ Šekiba Sokolovića, osteoporoza predstavlja globalni društveni problem i može se govoriti o epidemiji ove bolesti.

Ističući da od osteoporoze pate uglavnom žene, od čega su njih 30 odsto u postmenopauzalnom dobu, Sokolović je objasnio da ova bolest, koju manifestuje smanjenje koštane mase, za posljedicu ima lomove, koji kod starijih osoba često budu i kobni.

Predsjednik Udruženja fizijatara FBiH Mirsad Muftić ukazao je na potrebu preventivnog djelovanja u slučaju osteoporoze kako bi se smanjio rizik obolijevanja od osteoporoze, te savjetuje što više kretanja, adekvatnu ishranu – odgovarajući unos kalcijuma i vitamina D, te eliminisanje loših navika – prestanak pušenja, smanjenje konzumiranja alkohola i gaziranih pića.

“Osteoporoza se relativno lako otkriva skrining metodom – ultrazvučnim mjerenjem gustine petne kosti, ali je zlatni standard za ranu dijagnozu rendgenološka osteodenzitometrija”, objasnio je Muftić.

Konferenciju za novinare u Sarajevu organizovali su farmaceutska kompanija “Roše” u saradnji sa Udruženjem za osteoporozu FBiH i federalnim Udruženjem fizijatara.

Direktor kompanije “Roše” Sarajevo Adnan Filipović rekao je da se na ovaj način želi ukazati na značaj prevencije, rane dijagnostike i adekvatnog liječenja bolesti, koja predstavlja jedno od pet najčešćih hroničnih oboljenja.

Svjetski dan osteoporoze prvi put je obilježen 20. oktobra 1996. godine, a ovogodišnji slogan obilježavanja ovog dana je “Jake žene čine žene još jačim”.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender