Vukovar: Opet razbijena tabla

Vukovar: Postavljeno 5 novih tabli

Zagrebački “Jutarnji list” smatra zanimljivim to što su ovog puta nove ploče postavljene višlje nego što je to uobičajeno, da su značajno manje od pređašnjih, kao i da su jeftinije.

Do sada su, naime, postavljene ploče čija je cijena, kako se navodi bila 2.000 kuna (oko 270 evra), a ove su plastične i presvučene su folijom. Dvojezične ploče prvi put postavljene su početkom septembra, uz incidente i sukobe protivnika ćirilice sa policijom u kojima je bilo i povrijeđenih.

Dvojezične ploče su do sada više puta skidane ili razlupane, a posljednji put se to dogodilo u subotu uveče, svega dva dana nakon što je hrvatski premijer Zoran Milanović sa protivnicima ćirilice okupljenim u Stožeru (štabu) za odbranu hrvatskog Vukovara dogovorio da povuče policiju i da ukloni čelične barikade koje su obezbjeđivale dvojezične natpise.

U vrijeme dok su postavljane ploče na zgrade Opštinskog i Prekršajnog suda, na terasi kafića nasuprot zgrade sjedeli su članovi Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, medju kojima je bio i portparol Igor Gavrić. Oni su, navodi, list bili vidno ljuti zbog ponovnog postavljanja novih ploča.

Iz pregovora s premijerom moglo se nazrijeti da se i on slaže da uslovi nisu ispunjeni za postavljanje novih ploča, iako je rekao da se zakoni moraju sprovoditi. Ići ćemo sigurno na još jedan sastanak, a onda ćemo videti hoćemo li nastaviti ili prekinuti pregovore”, izjavio je Gavrić. Milanović je sa protivnicima ćirilice razgovarao u četvrtak u Vukovaru, a dan kasnije oni su demantovali da su se sa premijerom dogovorili da može da povuče policiju i barikade i da ćirilične ploče mogu ostati.

Naredni sastanak premijera sa protivnicima ćirilice najavljen je za 24. oktobar i biće, kako je rečeno, održan u proširenom sastavu. Ne isključuje se, naime, da sastanku prisustvuje predsjednik Ivo Joispović ili neko koga on bude odredio.

Josipović je ranije danas izjavio da je sada vrijeme da vlada “zatvori priču o ćirilici”.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender