18. 10. 2021.

Otvoren međunarodni stručni skup studenata istorije

Akademik Drago Branković, dekan Filozofskog fakulteta, otvorio je ovaj međunarodni skup i poželio dobrodošlicu u Banjaluku i Republiku Srpsku studentima osnovnih, master i doktorskih studija istorije iz više zemalja.

Skup se održava od 22. do 25. oktobra, a učestvuje oko 40 studenata istorije.

“Istorijska nauka uči nas kulturi dijaloga i poštovanja drugih i drugačijih stavova od naših sopstvenih. Ovakvi seminari jesu upravo prilika da se učimo takvoj kulturi i takvom jedinom ispravnom pristupu dijalogu. Ne možemo svi imati iste stavove, ali se možemo i moramo naučiti da te stavove poštujemo i da sarađujemo“, rečeno je u Udruženju studenata istorije.

U ovom udruženju smatraju da danas ne postoji bolje mjesto za to od Banjaluke i Filozofskog fakulteta u ovom gradu.

“Prilikom plegledanja radova i tema pristiglih za seminar primijetili smo različit pristup, pa i neke teme i radove sa kojim se nikako ne može saglasiti većina kolega sa našeg fakulteta, ali upravo mogućnost da se oni ovdje prezentuju i da o njima zajedno raspravljamo pokazuje profil ovoga našeg skupa i druženja, ali i ove ustanove, grada i društvenog sistema“, dodaju u ovom udruženju.

Skup je namijenjen i upoznavanju Banjaluke i Republike Srpske i njihovoj afirmaciji u međunarodnom pogledu.

Osim posjeta značajnim mjestima, institucijama i zanimljivostima u Banjaluci, u četvrtak, 24. oktobra, predviđena je posjeta Spomen-području “Donja Gradina”, manstiru Moštanica i Spomen-području “Mrakovica” na Kozari.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender