22. 10. 2021.

Pak: Vrijeme je da Lagumdžija prekine sa blokadama

Pak je poručila da on i njegova partija treba da shvate da je krajnje vrijeme da se po tom pitanju nešto uradi.

Ona je rekla da je uočila volju za dogovor kod Stranke demokratske akcije (SDA) i kod Hrvata.

“Jedini koji je bio protiv toga je lider SDP-a Zlatko Lagumdžija. Zato mislim da svi sada treba da imenuju one koji su prepreka u iznalaženju rješenja”, rekla je Pakova.

U intervjuu “Glasu Srpske”, Pakova je kazala da misli da su svi svjesni da, ako BiH nije spremna da riješi problem “Sjedić – Finci”, onda nije spremna ni da ide napred.

“Nažalost, samo je na Federaciji da to riješi, jer za Srbe to nije problem”, rekla je ona dodavši da je to važno i radi narednih izbora, odnosno da ako se to pitanje ne riješi, onda izabrani neće biti prihvaćeni, izbori neće biti korektni.

To, kako je rekla, za zemlju znači da se nalazi u zastoju, kao što je rečeno i u izvještaju koji je predstavio Štefan File.

“Ista stvar je rečena danas na sastanku ministara inostranih poslova EU u Luksemburgu, gdje je naglašeno da se u veoma malo stvari ide naprijed. Imamo pitanje poljoprivrede, gdje se situacija zaista mora reformisati da bi poljoprivrednici iz BiH mogli izvoziti u Hrvatsku, odnosno u EU.

To nije riješeno i već godinama svi znaju za tu situaciju. Ako sada svi gledaju na slučaj “Sejdić-Finci”, onda imamo situaciju da se ne gleda na bilo koju drugu stvar.

Tu se uvijek gleda iz ugla etničke pripadnosti, a ne iz ugla dobrobiti za narod. Potrebno je napraviti reformu obrazovanja i pravosudja, da bi mogli privući investicije.

Upitana zašto Lagumdžija blokira dogovor, Pakova je rekla da ne zna.

“Ne znam zašto je on protiv ostvarivanja dogovora. Bošnjaci su barem zajedno došli do rješenja sa komesarom i to bi trebalo da riješi problem. I sada sam čula da je Lagumdžija protiv toga. Nadam se da će on promjeniti svoj stav i učiniti sve da ovaj problem bude riješen”, rekla je Pakova za Glas Srpske, prenose agencije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender