Piju vodu iz dotrajalih azbestnih cijevi

Željko Gagula, predsjednik Savjeta MZ Rosulje, kaže da je u većem dijelu ovog naselja riješena vodovodna infrastruktura, međutim jedan znatan dio tih cijevi je stari azbestni cjevovod.

“Prethodnih godina uspjeli smo zamijeniti znatan dio tih cjevovoda, ali 50 odsto naselja još ima stari azbestni cjevovod. Mještani žele da on što prije bude zamijenjen”, ističe Gagula.

Prema njegovim riječima, većina ulica je u lošijem stanju te je u planu da se pokuša zamijeniti cjevovod prije nego što budu rekonstruisane ulice.

On ističe da su prioritet ulice: Zemunska, Milana Stevilovića, Srednjoškolska, Dragana Bubića i Jaroslava Plecitija.

U “Vodovodu” ističu da su u gradu u određenoj mjeri zastupljene azbestne cijevi i njihova zamjena je planirana, ali da je zato neophodan novac, koji trenutno nemaju.

“Kada je u pitanju zamjena cijevi, prioritet su cjevovodi koji su u lošem stanju, odnosno koji imaju velik broj kvarova, bez obzira na vrstu materijala od kojih su izgrađeni. Međutim, zbog finansijske situacije i negativnog poslovanja trenutno nemamo u planu zamjenu cijevi bilo gdje u gradu, pa tako ni u naselju Rosulje”, kaže Branka Ristić, portparol “Vodovoda”.

Ona je dodala da su u ovom naselju urađene zamjene cjevovoda u ulicama: Stevana Markovića, Voždovačka, Kralja Petra Drugog, Lazarička, Pete kozarske brigade, Koste Abraševića i u dijelu Bitoljske ulice.

Štetna vlakna

Milan Jakšić, asistent na Građevinskom fakultetu, objasnio je da su azbestne cijevi opasne ukoliko se štetna vlakna izluče u vodu, međutim to nije direktan uzrok oboljenja.

“Banjalučka voda je mnogo tvrda, tako da ona oblaže cjevovod te je šansa da štetna vlakna dospiju do vode minimalna”, ističe Jakšić.

/Nezavisne novine/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender