16. 10. 2021.
Privedeni članovi CIK-a

Srbi sa juga Kosova prijete bojkotom popisa

Ukoliko popis stanovništva na jugu Srbije, najavljen za sljedeću godinu, ne bude organizovan na način koji će pokazati realnu sliku stanja u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, Srbi iz ovih opština opredijeliće se za bojkot.

Ovaj stav srpska udruženja iz Bujanovca brane činjenicom da je posljednji čas da se utvrdi tačan broj pripadnika albanske nacionalne manjine, očiste birački spiskovi i prekine višegodišnja diskriminacija Srba sa juga Srbije. Oni od centralne vlasti traže da kriterijum prilikom prebrojavanja bude i prijava boravka, odnosno da se ne dozvoli popisivanje Albanaca koji samo fiktivno žive u Srbiji.

“Tražimo odgovornost u davanju podataka na popisu”, naglašava Svetislav Veličković, iz Odbora za ljudska prava Bujanovca. “Država ne smije da dozvoli manipulacije na popisu, nalik onim zabilježenim na izborima 2002. godine. Potrebno je i da se obezbijedi ravnomjerna zastupljenost oba naroda u popisnim timovima. Neophodan je i efikasan mehanizam kontrole rezultata, a u sprovođenje popisa, ukoliko bude potrebno, treba uključiti i MUP”.

Ove zahtjeve, koji su prošle nedelje stigli i na sto Zorana Stankovića, prvog čovjeka Koordinacionog tijela za jug Srbije, Veličković obrazlaže činjenicom da je broj Albanaca na jugu Srbije čest predmet manipulacije. Albanski lideri potenciraju da je čak 30.000 njihovih sunarodnika privremeno napustilo zemlju.

Da je tako, u Bujanovcu i okolini danas ne bi živio nijedan Albanac”, jasan je Veličković.

Drugi korak za koji se zalažu Srbi sa juga jeste brisanje svih nepostojećih i ljudi koji su se trajno odselili iz glasačkih spiskova, kao i raspisivanje lokalnih izbora. Cilj je da podjela vlasti i rukovodećih mjesta odslikava nacionalnu strukturu sredine.

Da bi položaj srpskog naroda, koji je trenutno drugorazredan u ovim opštinama, tek tada polako počeo da se popravlja, smatra i Aleksandar Popović, potpredsjednik Srpskog narodnog veća Bujanovca. On naglašava da je u opštini Bujanovac trenutno manje od 12.000 Albanaca, što je dvostruko manje nego što je utvrđeno na popisu 2002. godine.

“Srbi se osjećaju potpuno nezaštićeno u sopstvenoj državi, zbog čega sve više njih napušta ovaj kraj”, smatra Popović. “Samo u posljednje vreme iz Bujanovca se iselilo oko 2.000 Srba. Državni vrh se sreće samo sa Albancima, a sve češće se i u zvaničnim aktima države koristi termin Preševska dolina, u čemu se vidi težnja za otcjepljenjem ovog prostora. Ćirilica je potpuno protjerana, a Albanci su na svim ključnim mjestima u vlasti u Bujanovcu”.

Srbi sa juga zabrinuti su “pumpanjem” broja stanovnika u čisto albanskim selima. Najmanje desetak ih je sa populacijom koja je procijenjena na gotovo 3.500 žitelja, a koja su danas – gotovo pusta.

“Albanci navode različite podatke o svojoj brojnosti, zavisno kako im odgovara”, objašnjava Mihailović.” Zato je jedini put objektivan popis. Beograd mora da uloži maksimum, kako bi on bio što bolje organizovan”.

Albanski bojkot prethodnog popisa, za koji do danas niko nije odgovarao, pokazao je da Bujanovac na papiru broji 18.067 stanovnika, a Medveđa 7.438 žitelja. U opštini Preševo, u kojoj živi najveći broj pripadnika albanske manjine, prebrojano je svega 3.080 stanovnika.

/Novosti/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender