U Banjaluci uhapšen  Duško Soleš

Srbin uhapšen nakon posjete roditeljima u Hrvatskoj

Dotlić, koji sada živi u Australiji, uhapšen je u petak, 18. oktobra, na granici Hrvatske sa Mađarskom, nakon što se vraćao iz posjete roditeljima u Korenici, rekao je Srni direktor “Veritasa” Savo Štrbac.

On je naveo da je Dotlić uhapšen i odveden u zatvor u Gospiću, pošto protiv njega i dalje postoji optužnica i potjernica.

Štbac pojašnjava da je Dotlić uhapšen po potjernici hrvatskog Interpola, s obzirom da protiv njega i dalje postoji optužnica da je iz kasarne JNA u Gospiću 1991. godine sa grupom oficira navodno izdavao naredbe i pucao po stanovništvu u tom mjestu i civilnim objektima.

Dotlić je bio u grupi od 14 oficira JNA, koji su zarobljeni u kasarni u Gospiću, a potom prebijeni i razmijenjeni, da bi 1993. godine bili osuđeni u odsustvu na 15 do 20 godina zatvora i za njima raspisana potjernica.

On je prije tri godine preko advokata tražio i dobio od nadležnog hrvatskog suda rješenje o obnovi postupka, ali je problem što se u tom slučaju predmet vraća u fazu optuženja i on ostaje i dalje optuženi, koji čeka novo suđenje.

Dotlić je, u očekivanju novog suđenja, dostavio nove dokaze i iskaze svjedoka da nije pucao na stanovništvo Gospića, ali spor je nastao oko nadležnosti hrvatskih sudova u Gospiću, Karlovcu i Rijeci, koji nisu zakazali novu sudsku raspravu.

Štrbac ocjenjuje da je mala vjerovatnoća da će Dotlić bit pušten iz zatvora, te da bi mogao biti oslobođen u obnovljenom suđenju.

On napominje da je samo tokom ove godine u Hrvatskoj uhapšeno 19 Srba zbog navodnih ratnih zločina, a da je do sada po hrvatskim potjernicama uhapšeno njih 119.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender