Zvaničnici RS: Dan Republike Srpske nikoga ne diskriminiše

“Dan Republike Srpske ustanovljen je još prije ratnih dejstava u BiH i nije ustanovljen da bilo koga diskriminiše”, istakao je Dodik, odgovarajući na pitanje da prokomentariše stav Venecijanske komisije da “izbor 9. januara za Dan Republike Srpske može dovesti do diskriminacije”.

On je naglasio da je Ustav RS davno usaglašen sa Ustavom BiH o čemu je mišljenje dala i Venecijanska komisija, tako da je sada bespredmetno otvaranje bilo kakve rasprave o toj temi.

“Od Ustavnog suda BiH očekujemo da odluka o ovom pitanju bude donesena u skladu sa pravom, a ne da bude rezultat djelovanja produžene ruke SDA – nekad Alije Izetbegovića, Sulejmana Tihića, a sada i Bakira Izetbegovića”, istakao je predsjednik Republike.

Evropski odbor za demokratiju kroz pravo, poznatiji kao Venecijanska komisija, usvojio je mišljenje o usklađenosti izbora Dana RS sa antidiskriminatorskim standardima Savjeta Evrope, odnosno Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Zahtjev za mišljenje o ovom pitanju, uputio je Ustavni sud BiH 20. juna u vezi sa ocjenom ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske, po apelaciji koju je podnio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Venecijanska komisija smatra da je izbor 9. januara za Dan Republike “nametnut svim građanima u Srpskoj”, te zaključuje da “nastavak obilježavanja tog datuma može dovesti do diskriminacije”.
Po dostavljanju ovog mišljenja, sudije Ustavnog suda BiH donijeće konačnu odluku u vezi sa ovim pitanjem.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas da mišljenje Venecijanske komisije, kojim se osporava 9. januar – Dan Republike Srpske, nije utemeljeno, jer je određivanje nacionalnih praznika autonomna stvar svake zemlje, a u ovom slučaju i entiteta.

“Osporavanje 9. januara kao dana kada je proglašena RS i mogućnosti da Srpska proslavlja dan kada je proglašena nema neko ustavno utemeljenje”, rekao je Radojičić.

U ovom slučaju, kaže Radojičić, mišljenje Venecijanske komisije je samo jedan stav, koji je Ustavni sud BiH zatražio od Komisije kao “prijatelja suda” i ne bi smio da utiče na konačnu odluku.

“Ukoliko bi ta odluka bila osporavajuća i išla protiv Zakona o praznicima Republike Srpske, koji je već jednom prošao proceduru ustavnih sudova BiH i Srpske, onda bi smo se našli u ozbiljnim političkim raspravama i primjedbama na karakter i način funkcionisanja Ustavnog suda BiH, koji je već donosio odluke prilično sporne i problematične po Republiku Srpsku”, rekao je Radojičić.

Ističući da je iznenađen mišljenjem Venecijanske komisije koje nije utemeljeno, Radojičić je rekao da 9. januar ima svoje značenje kao dan proglašenja Republike Srpske i da sa te strane neće biti sporan.

“Nadam se da će i Ustavni sud BiH odlučiti na takav način”, rekao je Radojičić.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender