24. 10. 2021.

Autoput Banjaluka – Gradiška: Vozio 225 km na čas!

Pokazuju to podaci anonimnog mjerenja brzina kretanja vozila na autoputu Gradiška – Banjaluka, između dva tunela na nadvožnjaku, koje je prošlog mjeseca sproveo Auto-moto savez (AMS) RS.

Tako su  došli do frapantnih podataka po kojima je iz smjera od Gradiške prema Banjaluci zabilježena brzina kretanja vozila od čak 225 kilometara na čas, a u suprotnom smjeru 222 kilometra na čas, što je pogubno za sve učesnike u saobraćaju.

Perica Pećanac, portparol AMS RS, rekao je da su tokom prošlog mjeseca sproveli istraživanje u okviru kampanje “Uspori, život je najvažniji”, čiji je cilj povećanje nivoa bezbjednosti saobraćaja i smanjenje broja nastradalih zbog nepropisne brzine. On je naveo da su pomenuta 24-časovna mjerenja vršena 6. i 11. septembra, iz oba smjera na autoputu, i to na nadvožnjaku između dva tunela, a na zahtjev JP “Autoputevi RS”.

“Na ovoj lokaciji iz smjera Banjaluke 65 odsto vozača nije poštovalo postavljeno ograničenje brzine od 100 kilometara na čas, dok je prosječna brzina kretanja vozila koja su prekoračila dozvoljeno ograničenje iznosila 123,8 km/h”, precizirao je Pećanac i dodao da je zabilježena i minimalna brzina od 41 kilometar na čas.

Kada je u pitanju smjer iz Gradiške, opet 65 odsto vozača nije poštovalo postavljeno ograničenje brzine od 100 kilometara na čas, a prosječna brzina kretanja vozila koja su prekoračila dozvoljeno ograničenje je nešto viša i iznosila je 125,3 km/h.

S druge strane, Milenko Jaćimović, inženjer saobraćaja i predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS, ističe da su ovo alarmantni podaci koji moraju da podstaknu nadležne da trenutno reaguju.

“Pozivam rukovodstvo banjalučke Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja da preduzme potrebne radnje, jer pri ovim brzinama vozač nema realne moći opažanja, vidna površina se sužava, a opterećenje pneumatika je na kritičnoj granici”, smatra Jaćimović.

Izvor: Nezavisne novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender