26. 10. 2021.

Deveti januar slaviće se dok Srpska postoji

Komentarišući odluku Venecijanske komisije Savjeta Evrope, Dodik je rekao da oni koji se osjećaju ugroženi zbog obilježavanja tog praznika ne moraju ni da ga slave.

On je dodao da će se 9. januar slaviti šta god da Ustavni sud BiH odluči i da na dnevni red Narodne skupštine Republke Srpske neće doći relevantne izmjene zakona koje bi ukinule ovaj praznik.

“Ne mogu nam to uzeti! Nećemo ništa promijeniti u tom pogledu”, poručio je predsjednik Srpske.

Prema njegovim riječima, netačnost procjene Venecijanske komisije potvrđuje i činjenica da godinama na proslavu Dana Republke dolaze predstavnici hrvatskog naroda i da to niko ne brani ni Bošnjacima.

“Čak bismo bili počastvovani da dođu predstavnici bošnjačkog naroda, a ako oni neće sigurno ih nećemo ničim povrijediti. Ali ako žele da nam uzmu Dan Republike, neka računaju da to ne mogu”, naglasio je Dodik.

Evropski odbor za demokratiju kroz pravo, poznatiji kao Venecijanska komisija, usvojio je mišljenje o usklađenosti izbora Dana Republike Srpske sa antidiskriminatorskim standardima Savjeta Evrope, odnosno Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda.

Zahtjev za mišljenje o ovom pitanju, uputio je Ustavni sud BiH 20. juna u vezi sa ocjenom ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o praznicima Republike Srpske, po apelaciji koju je podnio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender