30. 11. 2021.

Evropol našao najveću fabriku droge

U operaciji je uhapšeno pet osoba, četiri holandska državljanina i jedan Belgijanac, a zaplijenjeno je 35.000 tona hemikalija, droge i opreme, ukupne vrijednosti od oko tri miliona evra.

Fabrika u kojoj se proizvodio ekstazi, zauzimala je oko 1.000 kvadratnih metara, saopštio je Evropol. BBC piše da je u pitanju najveća ilegalna laboratorija tog tipa ikada otkrivena na tlu Evrope.

“Nakon racije 18. oktobra, belgijska policija je uz podršku eksperata Evropola pronašla veliku fabriku droge na staroj farmi svinja u blizini Opglabeka, na sjeverozapadu zemlje, blizu granice sa Holandijom. Veruje se da su uhapšene osobe članovi dobro organizovane međunarodne kriminalne grupe”, navodi se u saopštenju Evropola.

Laboratorija je bila opremljena posebno pravljenom opremom i mogla je da proizvede nekoliko stotina kilograma MDMA nedjeljno.

“Uz uličnu cijenu koja se kreće između 2.250 evra do 6.000 evra po kilogramu, pretpostavlja se da je samo ova laboratorija imala mjesečni novčani obrt od nekoliko miliona evra”, navodi Evropol.

Evropol je objavio da je u prvih deset mjeseci ove godine otkrio podjednak broj ilegalnih laboratorija ove vrste kao u istom periodu 2012. godine, ali je istakao da je količina hemikalija skoro udvostručena.

“Ovo nije prva racija ovog tipa u posljednje vrijeme i očekuje se da će u ruralnim krajevima, na sličnim lokacijama Belgije i Holandije biti otkriveno još ovakvih postrojenja, ukazuje na rastuću prijetnju u Evropskoj uniji. Masovna proizvodnja sintetičkih droga se vratila u Evropu i naš prioritet će biti da otkrijemo sve odgovorne”, rekao je načelnik Evropolovog odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala Mihael Rošenbah.

Foto:Ilustracija
/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender