Interpol u potrazi za roditeljima

U saopštenju Interpola se navodi da se pomoć zasniva na slanju fotografije i DNK profila pronađene djevojčice svim zemljama članicama te organizacije, prenijela je agencija AFP.

Interpol je informacije o Mariji svojim članicama poslao putem takozvane “žute potjernice”, koja se šalje kako bi se zatražila pomoć u pronalasku nestalih osoba, posebno maloljetnika, ili, kao u ovom slučaju, da bi se utvrdio identitet osoba koje same ne znaju svoj identitet.

“Dosad poređenje DNK profila djevojčice sa onima iz Interpolove globalne baze podataka nije dalo rezultata. Od svih 190 članica Interpola se sada traži da provjere njen DNK profil sa profilima iz svojih baza podataka”, navela je međunarodna policijska organizacija.

Pored toga, Interpol je na zahtjev Grčke objavio plave potjernice za Hristosom Salisom (39) i Elefterijom Dimopulu (40), romskim parom kod kojih je djevojčica pronađena, navodeći da se ta vrsta potjernice objavljuje kada se traže dodatne informacije o identitetu osobe, lokacijom na kojoj se nalazi ili njenim aktivnostima.

U saopštenju se podsjeća da grčke vlasti istražuju da li je plavokosa djevojčica, za koju se procjenjuje da je stara pet ili šest godina, oteta ili je žrtva trafikinga.

Djevojčicu, koja je poznata pod imenom Marija, policija je pronašla prošle nedjelje u romskom naselju u blizini grada Farsala u centralnoj Grčkoj. Ona je pažnju policije privukla zbog izrazito plave kose i zelenih očiju, kojima je odudarala od izgleda članova porodice s kojom je živjela.

Inače, nakon slučaja u Grčkoj, gdje je romskoj porodici oduzeta plavokosa djevojčica, slično se dogodilo i u Irskoj, gdje je takođe romskom paru uzeto 7-godišnje dete.

Plavokosa sedmogodišnja djevojčica je oduzeta romskoj porodici u Dablinu u ponedjeljak popodne i smještena je u zdravstvenu ustanovu, javio je BBC.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender