Izvještaj o napretku BiH realan

Bevanda kaže da je u izvještaju, koji mu je juče predao specijalni predstavnik EU Peter Sorensen, posebno istaknut zastoj privatizacije i nepodsticanje privatnog sektora u BiH.

“Mnogo se novca troši na saniranje propalih državnih preduzeća”, rekao je Bevanda za “Dnevni avaz” i dodao da je naglašena potreba dalje borbe protiv korupcije.

On je podsjetio da BiH na evropskom putu čekaju dva ključna uslova – provođenje odluke Evropskog suda u Strazburu u predmetu “Sejdić-Finci” i uspostavljanje mehanizma koordinacije.

Bevanda je naglasio da je postojeći mehanizam koordinacije neefikasan, jer ne postoji dovoljna koordinacije između tehničkog i političkog nivoa.

“Dolazimo u rizik da ne možemo početi da programiramo IPA 2014-2020 godina, a tu imamo 600 miliona evra”, rekao je Bevanda i dodao da se ništa ne može na silu rješavati.

Problem je u tome, kaže Bevanda, što čim se pojavi rješenje, pojave se i oni koji kažu da nisu za to.

Bevanda nije želio da komentariše rezultate dosadašnjih pregovora političkih lidera u BiH o provođenju odluke “Sejdić-Finci”, navodeći da je jedino HDZ BiH nudio prijedloge u pisanoj formi.

“Uvijek se događalo da, kada se pojavi neki prijedlog, na bošnjačkoj strani je neko drugi protiv”, rekao je Bevanda.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender