19. 10. 2021.

Medicinari u RS bez uplaćenih doprinosa, sindikati razjedinjeni

Milionski dugovi zbog neuplaćenih doprinosa uzrokuju apsurdnu situaciju da medicinari RS ne mogu ovjeriti knjižice da bi se liječili, odnosno ostvarili pravo na penziju.

U ovom sindikatu i danas ponavljaju da su protiv odgađanja tog problema na jedan duži period za šta se, kako navode, zalaže Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS.

– Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara RS otvoreno izražava svoje neslaganje s ovim potpuno neprihvatljivim i nezakonitim prijedlogom i javno se protivi donošenju takvih odluka, stoji u saopštenju.

Granuliću skreću pažnju da je “svojom neumjesnom i omalovažavajućom izjavom”, o strukovnim sindikatima zdravstvenih radnika koji su, kako on kaže, “kućni sindikati”, potpuno neosnovano i vrlo grubo uvrijedio sve dostojanstvene, vrijedne i poštene doktore medicine, kao i medicinske sestre tehničare, članove Strukovnog sindikata doktora medicine i Strukovnog sindikata medicinskih sestara tehničara RS, zbog čega od njega izričito zahtijevamo da se ubuduće uzdrži od ovakvih i sličnih diskriminirajućih i uvredljivih javnih izjava.

Smatramo da je očito da se sindikalna aktivnost Granulića prije svega zasniva na davno stečenim monopolima bivših državnih sindikata, a oholost u javnim nastupima, kao i njegovo nerazumijevanje opštih pravila sindikalnog organizovanja, jasno govori da je vrijeme takvih i sličnih sindikata odavno prošlo, navode iz ovog sindikata.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender