30. 11. 2021.

Obama obećao istragu o špijuniranju

Meade je u Ženevi, gdje treba da prisustvuje jednom skupu UN, rekao da je američki predsjednik to obećao prilikom susreta sa meksičim predsjednikom Enrike Penjom Nijetom, istakavši da on sam nije odobrio nikakvo špijuniranje Meksika, izvještava AP.

Na pitanje novinara da li je Vašington dao bilo kakvo objašnjenje ili se izvinio, Meade je naglasio da Meksiko nije ni tražio objašnjenje.

“Meksiko je tražio istragu”, istakao je on.

Izvještaji o špijunskoj djelatnosti NSA u inostranstvu su izazvale burne reakcije u mnogim zemljama.

Zbog njih je brazilska predsjednica otkazala državnu posjetu Vašingtonu, njemačka vlada je otkazala sporazum o nadzoru iz vremena hladnog rata, a francuska vlada je pozvala američkog ambasadora da pruži objašnjenje.

Prema pisanju njemačkog “Špigla”, podaci koje je objelodanio odbjegli američki obavještajac Edvard Snouden ukazuju da su Amerikanci špijunirali mejlove bivšeg meksičkog predsjednika Felipea Kalderona tokom njegovog mandata.

Prema jednoj ranijoj informaciji, mejlove sadašnjeg meksičkog predsjednika Enrikea Penje Nijeta Amerikanci su špijunirali prije nego što je izabran na tu funkciju.

Ministar Meade je takvu američki aktivnost okarakterisao kao “zloupotrebu povjerenja”.

On je najavo da će po povratku u Meksiko, po nalogu predsjednka Penje Nijeta, pozvati američkog ambasadora u toj zemlji Entonija Vejna da da objašnjenje u vezi sa ovim slučajem.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender