17. 10. 2021.

Posthumno odlikovana Diana Budisavljević za spašavanje 12.000 srpske djece iz NDH

Zlatnu medalju za hrabrost Miloš Oblić praunuku Diane Budisavljević, Leonardu Rašici, uričio je predsjednik Komisije za odlikovanja Oliver Antić.

“Neko u tom najgorem od svih vremena, vremenu antiprava, kada je zločin bio vrlina u NDH, spasao jedno dijete zaslužio je orden, a spasiti 12.000 djece – tu prestaje svaka priča i svaka riječ. To je anđeoski posao”, rekao je Antić prilikom uručenja medalje u zgradi Predsjednika Srbije na Andrićeveom vencu.

Rašica je istakao da se osjeća počastvovano, jer je riječ o veoma važnoj inicijativi.

“Ovo je veoma važno, ne samo zato što smatram da Diana ovo zaslužuje, već i zato što svijet zaslužuje da zna o njenom radu, djelovanju u zaslugama. Sve više ljudi treba da zna o ovome i da bude inspirisano njenim primerom” rekao je Rašica.

Podsjetivši da je za herojsko djelo Diane Budisavljević i Srpska pravoslavna crkva, kao i premijerka RS Željka Cvijanović, Rašica je istakao da bi to trebalo da podstakne i Austriju, zemlju gdje je Diana Budisavljević rođena, da postupi na isti način.

“Srbija će uvijek imati posebno i najvažnije mjesto, jer je pionir u prepoznavanju njenog herojstva”, zaključio je Rašica.

Diana Budisavljević rođena je 1897. godine u Insbruku, a u periodu od 1942. do 1945. godine, kako je naveo Antić, učestvovala je spasavanju 12.000 sprske djece iz logora na teritoriji NDH, kao i logora Grad i Gornja rijeka

Time su sprska djeca ne samo spasena sigurne smrti, već su i sačuvasni i njihova vjera identitet i porijeklo.

Diana Budisavljević je vodila dnevnik i kartoteku sve spasene djece, koja je sadržala njihove podatke, fotografije i relevantna dokumenta, kako bi se sačuvao njihov identitet i kako bi, njihove porodice, mogle da ih pronađu po završetku rata.

Diana Budisavljević umrla je u Insbruku, u Austriji 1978.godine.

.
/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender