19. 10. 2021.

Pretrpani autobusi kao tempirane bombe

Dragana Romić sa Lauša, koja se svakodnevno vozi linijom broj 6, kaže da se u autobusu u jutarnjim časovima ne može ni stajati, a pronaći mjesto za sjedenje je misaona imenica.

– Ni polazak u jutarnjim časovima nije riješio problem ogromnih gužvi – rekla je Romićeva.

Njena sugrađanka Mirjana Savić poručuje da situacija nije ništa bolja ni u poslijepodnevnim časovima.

– Autobus je prepun, jer se tada ljudi vraćaju s posla, a djeca iz škole. Za to se mora pronaći rješenje – navela je Savićeva.

U Odjeljenju za inspekcijske poslove Administrativne službe grada kazali su da su najopterećenije linije gradskog prevoza, zbog kojih građani imaju problema sa ulaskom i izlaskom na autobuskim stanicama, linije broj 6 Bistrica-Saračica-Autobuska stanica, 13 A Centar-Zalužani-Kuljani, 19 Srpski Milanovac-Centar, 13P Obilićevo-Petrićevac i 14B Autobuska stanica-Starčevica u periodu od 6.30 do osam časova.

Inspekcija je od početka godine obavila osam kontrola, ali ni u jednom slučaju nije utvrđeno da se autobusom prevozi veći broj lica nego što je propisano kapacitetom za to vozilo.

– Kontrole su vršene na linijama za koje se sumnjalo da kapaciteti vozila ne mogu da odgovore zahtjevima za prevoz putnika, a i na linijama koje su prijavljivali putnici – rekao je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Slaviša Sandić.

Dodao je da su na nekim linijama prevoznici poslije uvođenja ljetnjeg reda vožnje smanjili broj polazaka, a saobraćajna inspekcija je na osnovu izvršenih redovnih i kontrola po prijavama putnika predložila uključivanje dodatnih vozila na kritičnim polascima.

– Za liniju broj 6 Bistrica-Saračica-Autobuska stanica uključeno je po jedno dodatno vozilo na polascima iz Bistrice u 6.25 i 7.05 časova, a isto je urađeno na polascima iz Saračice u 6.45 i 7.25 časova – rekao je Sandić i dodao da je na liniji 13 A Centar-Zalužani-Kuljani takođe uključeno jedno dodatno vozilo na polazak u 6.55 iz Kuljana-raskrsnica.

Naglašava da je na isti način riješen problem na ostalim linijama. Prema njegovim riječima, inspektori kontrolišu broj putnika koji se prevozi, naročito u jutarnjim časovima od 6.30 do osam časova.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović rekao je da ako je u autobusu broj putnika veći od broja koji je upisan u saobraćajnu dozvolu, to automatski ugrožavanja bezbjednost kako putnika u autobusu, tako i drugih učesnika u saobraćaju.

– Ako su putnici zbijeni i ne mogu da reaguju pri kočenju i zaustavljanju vozila, to može dovesti do pada i povrede. To dodatno opterećuje samo vozilo, jer je vozaču teško da manevriše takvim vozilom – dodao je Jaćimović.

Zakon

Članom 129. Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH je propisano da je u vozilu u saobraćaju na putu, osim u teretnim vozilima policije i oružanih snaga, dozvoljeno prevoziti onoliko lica koliko je označeno u potvrdi o registraciji, saobraćajnoj dozvoli.

Kako dodaje načelnik Sandić, većina autobusa u gradsko-prigradskom saobraćaju ima kapacitet od oko 90 mjesta za sjedenje i stajanje.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender