24. 10. 2021.

Projekat za kampus na Paprikovcu do kraja 2014.

Mutabdžija je istakao da Banjaluci i Republici Srpskoj treba takva visokoreferentna ustanova koja će uspostaviti nove standarde u domenu obrazovanja i školovanja medicinskih kadrova.

“Zahvaljujući grantu Evropske investicione banke /EIB/ do sada je urađena razvojna studija, idejni projekat, koji je prošle sedmice predstavljen u Banjaluci i slijedi izrada glavnog projekat i tenderske dokumentacije”, rekao je Mutabdžija novinarima nakon razgovora sa rukovodstvom Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

On je dodao da je na sastanku, kojem je prisustvovao i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, bilo riječi i o upisnoj politici za narednu školsku godinu iz domena medicinskih i biomedicinskih nauka.

Prema Mutabdžijinim riječima, u Srpskoj nema deficitarnog medicinskog kadra, ali ima onog koji nema određene reference, a to su prvenstveno medicinske sestre.

“Prema direktivama EU, osoblje mlađe od 18 godina ne može ulaziti u bolničkke prostorije. Drugim riječima, učenici srednje medicinske škole ne mogu obavljati praksu u zdravstvenim ustanovama, što moramo primjeniti u našem zakonodavstvu”, naglasio je Mutabdžija.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Milan Skrobić naveo je da bi, prema idejnom projektu, na Paprikovcu trebalo da se grade zgrada Medicinskog fakulteta, zgrada za istraživački centar, te dvostruka zgrada gdje bi bila srednja medicinska škola i Fakultet zdravstvene njege.

“Građevinska vrijednost projekta trebalo bi da bude 25 miliona evra, a govorimo oko 25.000 kvadrata prostora”, rekao je Skrobić.

On je dodao da bi do kraja sljedeće godine i glavni projekat trebalo da bude završen, te da postoje kreditna sredstva EIB-a za izgradnju kompletnog objekta.

“Medicinski fakultet je sada podstanar u zgradi Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, ali uprkos tome, radimo u relativno uslovnim prostorima i nastava se odvija redovno”, naveo je Skrobić.

On je rekao da fakultet, koji ima odsjeke medicine, farmacije, stomatologije i zdravstvene njege, radi na nekoliko lokacija, te da u svakom trenutku ima više od 4.000 studenata.

“Nastavu iz većeg dijela predkliničkih predmeta još imamo na lokaciji kod Psihijatrijske klinike, dio nastave je u studentskom kampusu, dok se klinička nastava obavlja u Kliničkom centru”, istakao je Skrobić.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender