20. 06. 2021.

Proslava Dana UN u Beogradu

“O tome koliko Srbija vejruje u UN najbolje govori činjenica da se prvo njima javila kada je bila suočena sa nelegalnom secesijom jednog svog dijela”, rekao ja Dačić na svečanosti, podsjetivši da o odnosu Srbije svjedoči i njen doprinos mirovnim misijama UN.

Preciziravši da Vlada Srbije uspješno sarađuje sa više od 20 organizacija i agencija UN na brojnim razvojnim i političkim procesima od značaja za čitav region, Dačić je konstatovao da je potvrda

uspješnosti te sradnje i činjenica da je bivši šef srpske diplomatije Vuk Јeremić predsjedavao 67. zasjedanjam Generalne skupštine UN. Tu čast Srbija, kako je istakao, shvata kao priznanje njenim naporima da doprinese rješavanju globalnih izazova.

Srbija će, kako je najavio, nastaviti da daje doprinos realizaciji milenijumskih ciljeva UN i formulisanju razvojne politike za period poslije 2015. godine, o čemu je nedavno pred Generalnom skupštinom govorio i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

“UN u Srbiji nisu samo partner vlade, već i svih građana, i raduje me što će glas građana Srbije doprinijeti definisanju globalnih razvojnih ciljeva”, rekao je Dačić, podsjetivši da je Srbija bila jedna od sto država čiji su građani učestvovali u anketi na osnovu koje će UN formulisati globalnu razvojnu politiku.

Podsjetivši da je Јugoslavija bila jedan od osnivača UN, Dačić je rekao da se dan UN danas opravdano čestita i Srbiji. Premijer Dačić je zaključio i da nema potrebe podvlačiti značaj UN za održavanje i podsticanje mira u svijetu, u godini kada je kriza u Siriji pretila da eskalira hemijskim ratom.

Novopostavljena stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano, kojoj je danas bio prvi radni dan na toj dužnosti, rekla je na svečanosti da će, u partnerstvu sa svim agencijama UN i vladom u Beogradu, raditi na ostvarivanju ciljeva UN – a to su mir, razvoj i ljudska prava za sve.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog toga što je u u inicijativi “Srbija kakvu želim 2015” učestvovao i premijer Dačić, i precizirala da će mišljenja građana Srbije o globalnim izazovima postati dio sume od milion stavova prikupljenih širom svijeta.

Učesnicima proslave se obratio i šef kancelarije UN u Beogradu Peter Due, koji je prenio poruku generalnog sekretara UN, u kojoj se konstatuje da je kriza u Siriji trenutno najveći globalni bezbjednosni izazov i da svjetska organizacija daje veliki doprinos njegovom rješavanju. Generalni sekretar Ban Ki Mun je istakao da je, sada kada su milenijumski ciljevi prepolovili siromaštvo u svijetu, najbitniji razvojni izazov UN to kako da održivost postane realnost i da se postigne globalni dogovor o klimatskim promjenama.

Tim UN u Srbiji čini više od 20 razvojnih agencija i organizacija koje sprovode široku lepezu programa za poboljšanje života građana, ali i promovišu mir, prosperitet, zaštitu ljudskih prava i život bez straha i siromaštva za sve ljude. UN u Srbiji, takođe, u saradnji sa vladom i civilnim društvom, podržavaju socijalne, političke i ekonomske reforme, mir, demokratiju i održavi razvoj.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender