21. 10. 2021.

Put do škole opasan za trećinu učenika?

Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja, kaže kako se u blizini škola u centralnom dijelu grada radi na ocrtavanju saobraćajne signalizacije, postavljanju “ležećih policajaca” i semafora, ali da je situacija u ruralnom području daleko lošija.

U Česmi i Vrbanji nema trotoara pa djeca idu cestom, a slično je i u Srpskim toplicama za đake OŠ “Branislav Nušić”. Isto je i u Šargovcu, gdje đaci do škole prelaze preko magistralnog puta, a trotoara nema ni u Desnoj Novoseliji i Karanovcu, gdje je kolovoz uzak”, kaže on.

Prema njegovim riječima, ništa bolje nije ni u ostalim ruralnim dijelovima grada, gdje, pored trotoara, nedostaju i pješački prelazi, a to se vidi u Krupi na Vrbasu, Radosavskoj, Borkovićima, Bistrici, Potkozarju i Kolima, te posebno u Zalužanima, gdje je na početku godine stradao učenik.

U Odjeljenju za komunalne i stambene poslove oštro demantuju navode udruženja i podsjećaju kako je grad po ovom pitanju još 2002. godine izradio projekat “Bezbjednost učenika na području grada Banjaluka”, koji je u potpunosti i implementirao.

“U zonama svih osnovnih škola postavljena je odgovarajuća horizontalna i vertikalna signalizacija, kako je to predviđeno projektom, a u jednom dijelu postavljeni su posebni objekti na putu radi smanjenja brzine kretanja vozila”, kažu u ovom odjeljenju.

Tvrde kako je kod svih navedenih škola postavljena horizontalna i vertikalna signalizacija sa pješačkim prelazima.

“U Česmi, Desnoj Novoseliji, Bistrici, Potkozarju i Zalužanima postoje ‘ležeći policajci’, a u Vrbanji, Šargovcu i Srpskim toplicama pješački semafori, dok su zvučne trake postavljene u Donjim kolima”, kazali su iz ovog odjeljenja.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender