24. 10. 2021.

Radnicima duguju 1,5 milijardi maraka

Ona je uvjerena da ovaj problem neće riješiti novi zakon o radu, čiju je izradu nedavno najavio Petar Đokić, ministar rada i socijalne zaštite RS. Prema njenom mišljenju, umjesto da ministarstvo radi novi zakon, trebalo bi da natjera nadležne organe da poštuju postojeći.

“Nedopustivo je da jedan službenik Ministarstva rada kaže da moraju donijeti novi zakon jer ne mogu primijeniti postojeći. To je javno priznanje nečije nesposobnosti”, istakla je Mišićeva.

Kako je navela, Savez sindikata traži da socijalni partneri pod komandnom palicom Željke Cvijanović, premijera RS, obave analizu postojećeg zakona, što je, kako je istakla, preduslov Sindikata za bilo kakvo raspakivanje postojećih zakona.

Sa druge strane, Đokić ističe da je novi zakon potreban jer su uočene oblasti u kojima on može biti popravljen, te je stoga, kako je pojasnio, radni materijal proslijeđen Sindikatu i Uniji udruženja poslodavaca RS kako bi iznijeli svoje primjedbe i sugestije.

“Do kraja ovog mjeseca je period u kojem oni mogu da se izjasne i poslije toga radna grupa bi radila na oblikovanju prijedloga zakona koji bi uvažio mišljenja socijalnih partnera”, rekao je Đokić.

Mišljenja je da činjenica da neki poslodavci nisu izmirili obaveze prema radnicima nije dobar argument da RS nije potreban novi zakon o radu.

“Nažalost, postoje poslodavci koji nisu svojim radnicima platili zarađene plate i oni tu obavezu moraju izvršiti”, naglasio je Đokić.

Predrag Zgonjanin, predsjednik Unije udruženja poslodavaca, smatra da je postojeći zakon o radu u koliziji sa najmanje devet vezanih zakona. Rekao je da poslodavci nisu za smanjenje prava radnika, već insistiraju da kolektivni ugovori ne mogu biti preči od zakona.

“Činjenica da su granski i kolektivni ugovori iznad Zakona o radu predstavlja koliziju i derogiranje samog zakona”, naveo je on.

Neisplaćivanje plata i doprinosa, prema njegovom mišljenju, nije krivica poslodavaca, već države koja nije iskoristila instrumente.

/Nezavisne novine/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender