14. 06. 2021.
SAD ohrabrene napretkom Srbije

SAD: Napadi bespilotnim letjelicama zakoniti

Saopštenje portparola Bijele kuće Džeja Karnija uslijedilo je pošto su organizacije za zaštitu ljudskih prava “Amnesti internešenel” i “Hjuman rajts voč”, objavile izvještaje u kojima osuđuju napade koje SAD vrše bespilotnim letjelicama.

“Pažljivo proučavamo ove izvještaje. U njima se iznose tvrdnje da su SAD postupale protivno međunarodnom pravu, što odlučno negiramo. Administracija je više puta naglasila da izuzetno brine da kontraterorističke akcije budu u skladu za zakonima”, rekao je Karni.

Karni je dodao da je odlukom da se bespilotne letjelice koriste protiv terorista, umjesto slanja vojske ili upotrebe drugih vrsta oružja, Vašington “izabrao način djelovanja u kojem bi gubitak nedužnih života bio najmanje vjerovatan”.

“Amnesti internešenel” i “Hjuman rajts voč” zajednički su pozvale američki Kongres da sprovedu punu istragu o slučajevima za koje te organizacije smatraju da su bili nezakoniti i da dostave dokaze o kršenju ljudskih prava, prenio je Frans pres.

Američka Centralna obavještajna agencija (CIA) koja koristi bespilotne letjelice za vazdušne napade u Pakistanu odgovorna je za nezakonita ubistva, od kojih neka imaju razmjere ratnih zločina, tvrdi Amnesti Internašional.

Amnesti je analizirao devet nedavnih napada bespilotnim letjelicama u pakistanskoj provinciji Sjeverni Vaziristan i utvrdio da su žrtave napada bile nenaoružane, javio je britanski BBC.

U odvojenom izvještaju Hjuman rajts voča, koji je analizirao šest američkih napada u Jemenu, navodi se da su, u dva, nasumice ubijani civili, čime je kršeno međunarodno pravo.

BBC navodi da su napadi bespilotnim letjelicama postali “uobičajeni način ratovanja” Sjedinjenih Američkih Država protiv Al Kaide i talibanskih pobunjenika i malo detalja je poznato o toj tajnoj operaciji CIA.

Istovremeno isti napadi izazivaju veliko nezadovoljstvo u Pakistanu, gdje mnogi tvrde da su napadi uzrok “neselektivnih ubistava i ranjavanja”.

Samo prošle nedjelje, Ujedinjene nacije su ustanovile da su u napadima bespilotnim letjelicama CIA ubijeno najmanje 400 civila u Pakistanu, daleko više nego što, kao kolateralnu štetu, Vašington priznaje.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender