19. 10. 2021.

Smog i magla blokirali sjever Kine

Peking ozloglašen zbog teškog, neprovidnog smoga, donio je hitne mjere kao što su prekid rada fabrika i ograničenje saobraćaja da bi smanjio zagađenja vazduha u danima kada je ekstremno.

Gradska vlada je objavila do sada najstrože mjere koje će se primjenjivati kada u tri uzastopna dana zagađenje vazduha finim česticama (PM2.5) premaši 300 mikrograma po kubnom metru. To je 12 puta više od maksimalno dopuštenog u Evropskoj uniji, a tri puta više od zakonskog limita u SAD.

U tim slučajevima će privatna vozila moći da saobraćaju svaki drugi dan – po sistemu “par-nepar”, zavisno od posljednje cifre registarskog broja.

Zagađenje vazduha iz fabrika će biti smanjeno za 30 odsto potpunim prekidom ili smanjenjem proizvodnje, a na gradilištima će u dane velikog zagađenja vazduha morati da se obustave kopanje i rušenje.

Nastava će se obustavljati što će vjerovatno izazvati probleme roditeljima od kojih većina u Pekingu radi.

Mere koje, da bi bile efikasne, zahtevaju precizno predviđanje zagađenja i blagovremeno obavještavanje javnosti, izazvale su skepticizam kineskih novinara na konferenciji za štampu na kojoj su najavljene.

Jer, kako su odmah rekli, mjere se odnose samo na industriju i građane u Pekingu, iako čak 60 odsto zagađenja vazduha u taj grad stiže iz susjednih industrijalizovanih pokrajina, kao što Hebei, na jugu.

Peking se stalno širi i ima već više od 20 miliona stanovnika. Zagađenje vazduha je ove godine rekordno i sve veće, uprkos zavođenju više od 100 mjera kontrole.

Izduvni gasovi vozila donose oko četvrtine zagađenja, a za ostalo su uzrok sagorjevanje uglja i fabrička proizvodnja.

Sistem “par-nepar” i ograničavanje industrijske aktivnosti su prvi put primjenjeni tokom Ljetnjih olimpijskih igara 2008. godine, kada je grad nakratko uživao u čistijem vazduhu nego obično.

Smanjivanje zagađenja smatra se poslom koji će trajati decenijama, te su objavljene mjere samo mali dio programa za smanjenje upotrebe uglja i obuzdavanje drugih vrsta zagađenja.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender