26. 09. 2021.

UN: Prenatrpani zatvori su mučenje

Specijalni izvjestilac Ujedinjenih nacija za torturu Huan Mendes je istakao da rastući broj zatvorenika “predstavlja ogroman finansijski teret po države”, budući da se procjenjuje da se u zatvorima širom svijeta trenutno nalazi više od 10 miliona ljudi, prenijela je agencija AFP.

“Globalna kriza na tom polju rezultuje pogoršanjem uslova u zatvorima, što dovodi do okolnosti koje mogu da se smatraju zlostavljanjem ili čak mučenjem”, naveo je Mendes, koji radi na tome da Generalna skupština UN revidira svoje propise o tretmanu zatvorenika.

Mendes je u izvještaju upozorio da Standardna minimalna pravila za postupanje prema zatvorenicima, koje su Ujedinjene nacije usvojile prije više od 50 godina, “značajno zaostaju u odnosu na napredak postignut u posljednje vrijeme kad je riječ o međunarodnim zakonima na polju ljudskih prava”.

On je posebno ukazao na to da Standardi ne sadrže odredbu o apsolutnoj zabrani torture i da bi pravila trebalo da se primjenjuju i na institucije za mentalno oboljele i policijske stanice.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender