Burno u Predstavničkom domu zbog SDS-a

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP BiH u Predstavničkom domu Saša Magazinović rekao je da SDA jedini brani SDS i nastupa kao njegov advokat.

“Posljednji put kad su advokatisali jedni za druge, to se tragično završilo milionima raseljenih”, rekao je Magazinović.

On je sa SDA saglasan samo u stavu da je neprihvatljivo obrazloženje SNSD-a da se smjena kadra SDS-a traži, jer se nije dovoljno zalagao za Republiku Srpsku.

“To ne može biti razlog za smjenu ministra. Očigledno je riječ o obrazloženju za biračko tijelo za koje se bore SNSD i SDS. Takvo obrazloženje je za dnevnopolitičke potrebe i više markentinško nego suštinsko”, rekao je Magazinović.

On kaže da je suština da u Republici Srpskoj postoji politički sukob između SNSD-a i SDS-a, koji “prijeti da se prelije u institucije BiH i paralizuje ih”.

“Mi taj luksuz ne možemo dozvoliti”, naglasio je Magazinović i dodao da se parlament danas izjašnjava da li je za SDS koji je organizovao doček Momčilu Krajišniku i SNSD-u koji, kako je rekao, maše referendumom.

Navodeći da se danas glasa protiv ili za blokadu institucija BiH, Magazinović nije precizirao kako će poslanici SDP glasati o smjeni kadra SDS-a.

Magazinoviću je replicirao šef Kluba poslanika SDA Asim Sarajlić, ocijenivši da je BiH “danas talac dva čovjeka – Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije koji pokušava da bude Dodik”.

Prema njegovim riječima, smjena kadra SDS-a rezultat je borbe lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije da ostane na mjestu ministra inostranih poslova BiH.

Sarajlić je upitao ko će biti sljedeća žrtva, te zašto se Dodik i Lagumdžija ne dogovore o napretku BiH, već samo o smjenama i hapšenjima.

“Tvrdim da će Lagumdžija da bi sačuvao svoju poziciju dati Dodiku sve – dogovoriće se o podjeli sredstava `Elektroprenosa` da bi se krpili entitetski budžeti i uvođenju italijanskog partnera na srednju Drinu, čemu je Šarović smetnja i zbog čega ga danas ovdje smjenjuju”, rekao je Sarajlić i dodao da je “sva kriza u zadnje tri godine zbog Dodika i Lagumdžije”.

Odgovarajući na ove optužbe na račun SDP-a, Magazinović je rekao da je svako partnerstvo dobro sve dok nema za posljedicu raseljene ljude.

“Nije važno ko je pozicija, a ko opozicija. To su promjenjive kategorije. Važan je pristup, da se stvari pomjere sa mrtve tačke”, zaključio je Magazinović.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić ocijenila je da će vladavina SDA ostati upisana crnim slovima, između ostalog zbog blokade donošenja ključnih zakona za BiH poput zakona o popisu stanovništva, matičnom broju i državljanstvu.

Ona je dodala da se posljedice u ministarstvima odbrane i bezbjednost, na čijem su čelu godinama bili kadrovi SDA, ne može lako ispraviti.

Šef Kluba poslanika SNSD Drago Kalabić zamjerio je poslanicima SDA što govore da su vladajuće stranke odgovorne za loše stanje u BiH, a ne dozvoljavaju im da kao većina pokušaju da nešto promijene kad ne valja.

Kalabić je poručio strankama iz Federacije BiH da je Republika Srpska stabilna i da nikome neće priuštiti žestok sukob unutar Srpske.
SDS traži obrazloženje od Bevande

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić pozvao je danas predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Vjekoslava Bevandu da obrazloži svoj stav u vezi sa smjenom ministra iz SDS-a.

“Očekivao sam da predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda obrazloži svoj stav u vezi sa smjenom ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, ali on danas nije u sali. Obrazloženje stvarnih razloga za smjenu očekivao sam i od poslanika iz SNSD-a”, rekao je Bosić.

On se zahvalio Šaroviću i zamjenicima ministara odbrane i ljudskih prava i izbjeglica BiH Mirku Okoliću i Radmili Mitrović za “izuzetan posao koji su obavili tokom svojih mandata”.

Aludirajući na prekid koalicije SNSD-a i SDS-a na nivou BiH, Bosić je rekao da su “iza nas godine koje su pojeli skakavci”.

Prema njegovim riječima, BiH trenutnom politikom koja se svodi na “svađe i podmetanje nogu” neće daleko odmaći na evropskom putu, za šta je kriva “nepripicijelna koalicija koju čine predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović”.

“Maske su pale! Sada se moraju tražiti nova rješenja i pristupiti stvarnim promjenama, što će se vjerovatno desiti na izborima 2014. godine”, smatra Bosić.

On je zaključio da se politika u BiH svela na “trgovinu”, a pozadinu napada na SDS vidi kao “pokušaj prikrivanja teškog ekonomskog stanja u Republici Srpskoj”.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Milorad Živković zamjerio je SDS-u da se više brine o BiH, a jako malo o Republici Srpskoj.

Živković je odgovorio Bosiću da će SNSD biti pobjednik i narednih izbora, te upozorio SDS da pokušava da od Savjeta ministara BiH napravi “vladu BiH”.

Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić zamjerio je Bosiću što danas zloupotrebljava direktan televizijski prenos da napadne SNSD.

Borislav Bojić iz SDS-a izrazio je neslaganje sa Živkovićevom ocjenom da SDS ne vodi računa o interesima Republike Srpske, jer je riječ o stranci koja je i stvarala Srpsku.

On je najavio da će SDS i SNSD o tome raspravljati u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Denis Bećirović pozvao je poslanike da međusobno bolje slušaju šta ko o čemu govori, a ne da se neprincipijelno svrstavaju na jednu ili drugu stranu i da tako doprinose produbljivanju političke krize i politizaciji ukupnih odnosa u BiH.

Dragan Vrankić iz HDZ BiH zamjerio je poslanicima što danas tokom ove rasprave nisu iskreni, jer se samo deklarativno i formalno zalažu za BiH, a zapravo je glavna stvar u odbrani pozicije i interesa entiteta na račun BiH.

Prema njegovim riječima, poslanici HDZ BiH neće se danas izjašnjavati samo o smjeni kadra SDS-a, nego je važnije da će zastupati stav da podržavaju one koji će braniti institucionalnu poziciju hrvatskog naroda u BiH.

Anto Domazet iz SDP-a BiH odbacio je primjedbe poslanika SDA da je “SDP BiH ucijenjen od SNSD-a”.

Niko Lozančić iz HDZ BiH replicirao je Bosiću da se ponaša kao da nije dio vlasti, da prejudicira konačnu odluku parlamenta kao da su Šarović, Okolić i Mitrović već smijenjeni.

On je odbacio i Bosićevu kritiku na račun Čovića i Dodika.

Ustav BiH ne poznaje rekonstrukciju Savjeta ministara BiH, već samo izglasavanje nepovjerenja ovom tijelu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, rekao je na sjednici Predstavničkog doma poslanik SDA Šefik DŽaferović.

Početak rasprave o inicijativi Kluba poslanika SNSD-a za rekonstrukciju Savjeta ministara BiH obilježile su diskusije poslanika SDA BiH koji su nastojali da ospore proceduru smjene ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića, te zamjenika ministra odbrane Mirka Okolića i zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice Radmile Mitrović – kadra SDS-a.

Džaferović je rekao da zahtjev SNSD-a treba posmatrati kao zahtjev za izglasavanje nepovjerenja ili kao zahtjev za rekonstrukciju cijelog Savjeta ministara BiH.

“Parlament ne može smijeniti ministra ili zamjenika ministra, a tu odluku donosi predsjedavajući Savjeta ministara BiH. Parlament može donijeti samo odluku o izglasavanju nepovjerenja ili rekonstrukcije Savjeta ministara BiH, pa pitam predsjedajvaućeg Vjekoslava Bevandu da li je o ovome vodio računa”, rekao je DŽaferović.

Milorad Živković iz SNSD-a smatra da SDA, “igrankom” u vezi sa procedurom smjene ministara, želi da pomogne “svom starom partneru” SDS-u.

“Ko piše odluku o razrješenju ministra, pravo je pitanje u ovom slučaju, a to će uraditi parlament BiH”, rekao je Živković.

Džaferović je odgovorio da je SDS najmanje zaslužio da ih SDA podržava, jer su njegovi poslanici prošle godine nekritički podržali smjenu ministara iz SDA.

On i dalje tvrdi da je procedura o smjeni sporna.

Lazar Prodanović iz SNSD-a kaže da Parlamentarna skupština BiH može da razriješi ministre u Savjetu ministara BiH.

Adnan Bašić iz Saveza za bolju budućnost /SBB/ BiH rekao je da se njegova stranka nalazi u veoma neprijatnom položaju i pozvao poslanike da se na ozbiljan i odgovoran način odnose prema inicijativi za Šarovićevu smjenu.

Bašiću je zasmetalo obrazloženje SNSD-a u kojem se navodi da Šarović nije u dovoljnoj mjeri zastupao interese Republike Srpske u institucijama BiH.

Senad Šepić iz SDA konstatovao je da vladajuća parlamentarna većina samo nastoji da i dalje produbljuje političku krizu i da zamagli fokus sa pravih problema u BiH. On smatra da je Šarović jedan od najefikasnijih ministara BiH.

On je insistirao da mu se objasne “pravi razlozi” zahtjeva za Šarovićevu smjenu.

Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu dostavio je 18. septembra predsjedavajućem Doma Denisu Bećiroviću inicijativu za rekonstrukciju Savjeta ministara BiH, smjenom članova iz SDS-a.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender