27. 11. 2021.

Đaci zimu dočekuju u trošnoj baraci

Dopisi koji su iz ove mjesne zajednice više puta upućeni u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, u kojima je upozoreno na alarmantno stanje u kojem se objekat gdje se nastava odvija nalazi, nisu riješili problem. Zbog toga su roditelji učenika ove škole za iduću srijedu zakazali sastanak u ovoj MZ.

Direktor Centralne škole “Jovan Dučić” u Zalužanima Nikola Kudra kazao je da je još 2011. godine građevinska inspekcija zabranila održavanje nastave u objektu u Priječanima, koji je sagrađen prije više od 40 godina.

– Nastavu pohađa 71 učenik, u četiri odjeljenja, i dvije učionice. Iduće školske godine, očekujemo pet odjeljenja. Baraka u kojoj je škola, izgrađena je 1969. godine, i njen rok trajanja je odavno istekao – rekao je Kudra dodajući da je nedavno izvršena minimalna sanacija, tek toliko da se problem premosti, dok se ne krene u izgradnju nove škole.

On je istakao da je prva aktivnost za rješavanje ovog problema, pokrenuta prošle godine od strane Ministarstva prosvjete i lokalne zajednice.

– Izrađena je dokumentacija, urađeni su urbanističko-tehnički uslovi, preostalo je još da Ministarstvo prosvjete i kulture RS krene sa izgradnjom same škole – kazao je Kudra.

Predsjednik Savjeta MZ Priječani Nebojša Tojagić kaže da ispred savjeta već dvije godine pokušavaju da izgradnju novog školskog objekta stave na dnevni red Ministarstva prosvjete i kulture.

– Slali smo u nekoliko navrata za 2012/2013. godinu primjedbe na nacrt budžeta RS. Istakao bih da smo sve vrijeme nailazili na razumijevanje gradskih vlasti – rekao je Tojagić.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da su u prethodnom periodu izdvojili 193.000 maraka za OŠ “Jovan Dučuć” u Zalužanima. Sredstva su iskorišćena za potrebne sanacije u centralnoj školi, kao i u područnim odjeljenjima.

Roditelji

Roditelji učenika slažu se da je potrebno nešto hitno preduzeti, kako bi se konačno riješio problem škole u Priječanima. Roditelj prvačića Zoran Sopak kaže da su uslovi u školi veoma loši, od parketa koji je dotrajao, do zidova, pa do prozora.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender