DNK test vratio djevojčicu porodici

Porodica je saopštila da je presrećna što je djevojčica ponovo kod kuće, kao i da se trenutno konsultuje sa pravnim timom o eventualnoj tužbi.

Policija i socijalne službe su odveli dijete iz kuće iz romskog naselja Talagt u Dablinu poslije prijave anonimnog komšije da “plavokoso dijete svetle puti živi u romskoj porodici i da ne liči na roditelje, braću ili sestre”.

Anonimna dojava i reakcija socijalnih službi uslijedile su samo nekoliko dana nakon što je u Grčkoj u takozvanom slučaju “plavog anđela”, plavokoso dijete odvedeno iz romske porodice i započeta potraga za njenim biološkim roditeljima.

Kako piše britanski “Independent”, djevojčica je pretrpela traume zbog događaja, a pravni zastupnik porodice je saopštio da su svi duboko potreseni i da veliki znak pitanja stoji iznad procedura koje su dovela do oduzimanja djeteta. Protestovale su i grupe za zaštitu ljudskih prava.

“Njeno odvođenje je veoma uznemirilo roditelje, djevojčicu, kao i njene braću i sestre. Roditelji su sada fokusirani na brigu o svim članovima porodice, ali i na to da uvjere djevojčicu da će ostati kod njih”, navodi se u saopštenju.

Roditelji djevojčice smatraju da ovo nije smjelo da se dogodi, kao i da nije bilo valjanog osnova za postupanje policije i socijalnih službi.

“Porodica će sačekati da se stvari slegnu, razmotriti poziciju i stanje svoje ćerke, i u skladu sa tim donijeti odluku o eventualnim pravnim koracima”, rekao je zastupnik.

Podsjetimo, ranije je objavljeno da roditelji “nisu imali valjanu dokumentaciju kojim bi dokazali da su biološki roditelji djevojčice”.

Irski ministar pravde je objavio da je u Irskoj prijavljen još jedan slučaj, i to dječaka od dvije godine, koji je takođe ubrzo vraćen u svoju porodicu nakon DNK testiranja.

Ministar Alan Šater je takodje rekao kako je naložio komandantu policije da podnese izvještaj o tome zašto su policajci uopšte smatrali da je neophodno dječaka od dvije godine i djevojčicu od sedam godina odvajati od njihovih porodice, izvještava AP.

Irske grupe za zaštitu ljudskih prave su povodom toga policiju optužile za rasizam.

Kako se ističe, do ovih slučajeva vjerovatno ne bi došlo da i mediji nisu naširoko izvještavali o slučaju “plavog anđela”, za koju se ispostavilo da je oteta ili kupljena.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender