30. 11. 2021.

“Evropa 2013”: Uhapšeno 49 ljudi zbog trgovine ukradenim vozilima

Tokom akcije, koja je trajala od 26. do 28. septembra, zaplijenjeno je 129 ukradenih vozila, među kojima su automobili, kamioni i građevinske mašine, čija je procijenjena vrijednost oko dva miliona evra, navodi se u saopštenju iz Evropske policijske kancelarije /Europol/.

Zajedničku policijsku akciju “Evropa 2013”, tokom koje je izvršeno 328.000 provjera, predvodila je Italija, uz podršku Europola i učešće policija Albanije, Austrije, Belgije, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Italije, Moldavije, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije, Velike Britanije i BiH.

U akciji, čiji su cilj bila ukradena vozila u EU koja su prokrijumčarena na istok, učestvovali su i pripadnici Euleksa, Fronteksa, Eurodžasta i Interpola, dodaje se u saopštenju.

Za ovu operaciju bilo je potrebno nekoliko mjeseci i planirana je tako da prvi put omogući raspoređivanje zajedničkih patrola EU – zapadni Balkan na terenu.

Posebno je Italija rasporedila policiju u svim zemljama zapadnog Balkana kako bi podijelila znanje o ukradenim vozilima i podržala lokalne policijske snage.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske učestvovali su u zajedničkoj policijskoj akciji “Evropa 2013” usmjerenoj na ukradena vozila u EU koja su prokrijumčarena na istok kontinenta, rekla je portparol MUP-a Srpske Mirna Šoja.

“Istraga je trajala nekoliko mjeseci, a pripadnici MUP-a Srpske su prošlog mjeseca, u okviru ove akcije, izvršili pretrese na više lokacija širom Republike Srpske”, rekla je Šoja.

Ona je dodala da je MUP Republike Srpske imao veoma dobru saradnju sa policijskim agencijama koje su učestvovale u ovoj akciji.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender