Kacin: Pregovori o Srbiji da počnu u decembru

“Međuvladinu konferenciju EU-Srbija treba održati u decembru, da bi bio ostvaren napredak u evropskim integracijama Srbije”, rekao je Kacin na sjednici Spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta u Strazburu, gdje je predstavio godišnji izvještaj o Srbiji.

Kacin je istakao “istorijski značaj” briselskog sporazuma koji je postignut u dijalogu između Beograda i Prištine.

“Implementacija dogovora ostaje od ključnog značaja: lokalni izbori na Kosovu 3. novembra predstavljaju važan test. Normalizacija odnosa imaće poteškoća i u budućnosti, ali ja čvrsto vjerujem da je ovaj proces nepovratan”, naveo je Kacin.

On je pozdravio to što je proces skrininga otpočeo poglavljima 23 i 24, koja se tiču pravosuđa, bezbjednosti i vladavine prava i naglasio ozbiljnost izazova sa kojima će se Srbija suočavati u novoj fazi odnosa sa EU.

Govoreći o borbi protiv korupcije, Kacin je podvukao da je ona “u centru napora da se istinska vladavina prava uvede u zemlju”.

“Vlada je otpočela sistematsku borbu protiv korupcije koju iskreno pozdravljam kao dinamičnu i ključnu za uspjeh reformi sa EU agende. Istovremeno, neophodno je da se uloži više napora da bi bila obezbijeđena nezavisnost institucija i javne administracije”, dodao je Kacin.

Izvjestilac Evropskog parlamenta izrazio je nadu da će najavljeni paket ekonomskih mjera u Srbiji dati rezultate i ukazao na “značaj restrukturisanja javnih preduzeća, što je podvukla i Komisija u svom izvještaju”.

Komitet za spoljnu politiku Evropskog parlamenta u novembru će održati još jednu raspravu o Kacinovom izvještaju, nakon čega će finalna verzija u januaru biti ponuđena poslanicima na usvajanje u vidu rezolucije.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender