16. 10. 2021.

Nobelovci: Uništite nuklearno oružje

U saopštenju, izdatom po završetku 13. svjetskog samita laureata Nobelove nagrade za mir, apeluje se, takođe, na miroljubivo rješenje oružanog sukoba u Siriji i drugim žarištima u svijetu.

Nobelovci su istakli da su glavne prijetnje čovječanstvu danas “destabilizovana klima, zagađeni okeani, ogoljene šume, nasilni konflikti, nuklearno, biološko i hemijsko oružje i rat”.

“Nuklearno naoružanje je prijetnja samom postojanju čovječanstva i ne smije nikada više da bude upotrijebljeno”, poručili su oni.

Nobelovci su se okupili ove godine u Varšavi radi obilježavanja 30-godišnjice od dodjele Nobelove nagrade za mir Lehu Valensi, legendarnom vođi pokreta “Solidarnost” koji je doveo do pada komunističkog režima u Poljskoj.

Valensa, koji je nedavno proslavio 70. rođendan, bio je poljski predsjednik od 1990. do 1995.

Među ostalim učesnicima skupa bili su iranska aktivistkinja za ljudska prava Širin Ebadi, tibetanski duhovni vođa dalaj-lama i bivši južnoafrički predsjednik Frederik de Klerk.

Specijalna gošća nobelovaca bila je holivudska glumica Šeron Stoun, kojoj je uručena nagrada za mir za višegodišnje zalaganje u borbi protiv side.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender